Разлика между колаген и ретинол

Колагенът е вид протеин, който съдържа много пролин, хидроксипролин и глицин и е важна част от съединителната тъкан. Ретинолът е молекула, известна като витамин А, и е молекула, която е много важна за зрението.

Какво е колаген?

Определение:

Колагенът се състои от няколко полипептидни вериги, които се състоят от глицин, пролин и хидроксипролинови компоненти.

Структура:

Колагенът се състои от три вериги протеинови субединици, които заедно образуват спираловидна структура, съдържаща няколко ковалентни връзки. Глицинът се среща около всеки трети остатък от веригата от полипептиди. В човешкото тяло са открити много видове колаген, образуващи важна част от много тъкани.

Функции:

Колагеновите влакна на тялото са основен протеин, съставляващ матрицата от съединителни тъкани като връзки и сухожилия, които се появяват в ставите на тялото. Той също е важна част от кожата и е гъвкав материал, който също е здрав и не се счупва лесно.

Формиране:

Колагенът се произвежда от специални клетки, наречени фибробласти, и е направен чрез комбинация от пролин, лизин, захари и хидроксилни групи, свързани заедно по специфичен начин. Ензимите също могат да произвеждат малко количество колаген извън клетките от молекулите на предшествениците на проколаген.

Нарушения, при които има проблеми, свързани с колагена:

Има заболяване, наречено синдром на Ehlers-Danlos (EDS), при което колаген тип III не се образува от клетките, което води до проблеми със съединителната тъкан, които могат да доведат до дислокации на ставите и дори до проблеми с аортата. Тъй като колагенът е важна част от съединителната тъкан, липсата на тип III специфично причинява проблеми, включително повишен риск от дисекция на аортата.

Какво е ретинол?

Определение:

Ретинолът е основната форма на витамин А, който е хранително вещество, което трябва да приемем в организма, за да подпомогнем функционирането на фоторецепторните клетки на очите.

Структура:

Молекулната структура на ретинола е тази на алкохол с молекулно тегло 286, 45 g/mol. Формулата за ретинол е C 20 H 3 0 и е витамин, който е разтворим в мазнини, което означава, че може да се съхранява в чернодробните клетки.   Ретинолът лесно се разгражда чрез повишаване на температурите или чрез понижаване на ph. Ретинолът се топи при около 63 o C и кипи при 137 o C.

Функции:

Витамин А е важен, тъй като е от съществено значение за доброто зрение. Това е така, защото витамин А, ретинол, се трансформира в молекулата на ретината, която играе роля във функционирането на фоторецепторните клетки на окото. Това са клетките, които са отговорни за получаването на светлинна енергия в окото и по този начин са важни за зрението. Дефицитът на витамин А може да бъде проблем, причиняващ проблеми със зрението, но излишните количества витамин А също могат да бъдат опасни, тъй като това е мастноразтворим витамин, който се натрупва в чернодробните клетки.

Формиране:

Образуването на ретинол се постига с помощта на молекулата на предшественика провитамин А, който често се приема с храна или като се приемат витаминни добавки. Каротеноидните пигменти, открити в плодовете и зеленчуците, също се превръщат в ретинол под действието на ензима β-каротин 15, 15′-диоксигеназа.

Нарушения, при които има проблеми, свързани с ретинол:

Приемът на прекомерни количества витамин А може да бъде вреден и дори смъртоносен, докато приемането на твърде малко витамин А може да причини нощна слепота и е свързано с увеличаване на детската смъртност в развиващите се страни.

Разлика между колаген и ретинол?

Определение

Колагенът е протеинова спирала, изградена от полипептиди, които съдържат много хидроксипролин, глицин и пролин. Ретинолът е най -често срещаната форма, в която витамин А се намира в човешкото тяло.

Обща молекулна структура

Молекулната структура на колагена е тази със спираловидна форма, състояща се от полипептидни вериги, свързани помежду си чрез ковалентни връзки. Молекулната структура на ретинола е тази на алкохол.

Молекулно тегло

Молекулното тегло на колагена е около 300000 g/mol. Молекулното тегло на ретинола е около 286, 45 g/mol.

Функция

Колагенът образува гъвкава и здрава част от тъкани като сухожилия, връзки и кожа. Ретинолът е от съществено значение за правилното функциониране на фоторецепторните клетки на окото, които са необходими за зрението.

Търговска употреба

Колагенът се използва при някои видове реконструктивни операции. Ретинолът се предлага като добавки, които хората могат да приемат, ако в диетата им липсва витамин А.

Формиране

Фибробластните клетки, открити в съединителната тъкан, са отговорни за производството на колаген. Витамин А, ретинол, може да се образува от каротеноиди, които се приемат с храната.

Нарушения

Нарушение, свързано с колаген, е синдромът на Ehlers-Danlos. Човек може да има нарушения, ако приема твърде много или твърде малко ретинол.

Таблица, сравняваща колаген и ретинол

Резюме на Collagen Vs. Ретинол

  • Колагенът и ретинолът са важни вещества, открити в човешкото тяло.
  • Колагенът е влакнест протеин, който е основен компонент на съединителната тъкан.
  • Ретинолът е най -разпространената форма, в която витамин А се намира в организма.
  • Колагенът се секретира от клетки, наречени фибробласти.
  • Витамин А се произвежда от каротеноидни пигменти, приети чрез храната, и от различни молекули -предшественици на провитамин А.

Вижте повече за: ,