Разлика между хроматин и хроматин

Хроматин срещу хромозоми

Всички човешки същества са изградени от клетки. Всеки от нас е разделен по същество на тези микроскопични, живи същества, които всеки има своя роля в тялото ни. Всеки наш орган, дори костите ни, се състои от клетки, които имат различни форми и функции. Но дори и с тези знания все още има много хора, които задават тези въпроси, какво прави всяка клетка толкова специална? И какво имат тези клетки?

В отговор на първия въпрос, клетките са специални, защото те са тези, които съставляват нашето тяло. Никоя част не е по -малко важна и всяка част има своя роля, за да се увери, че оставаме здрави и функционираме нормално. Ето защо лекарите вземат проби от нашите клетки, за да определят дали възникват аномалии, които, ако не се намесят правилно, могат да се развият в сериозни усложнения.

Сега за втория въпрос, нашите клетки имат различни прости части, които му позволяват да живее и да расте. Тези части имат основни функции, които допринасят за цялостното благосъстояние на тялото ви. Но освен всичко друго, клетката също има област, в която се намира нашият генетичен състав. Вътре в клетъчното ядро ​​има хромозоми, които съдържат нашата ДНК. Накратко, нашата ДНК се счита за наш генетичен код, който има всички атрибути, които ни правят такива, каквито сме, като човешки същества. Освен това нашата ДНК се различава от тази с други видове, тъй като има „чертежите“ за това как работят и функционират нашите клетки.

Връщайки се назад, може да сте чели нещо за хромозомите и хроматина. Може би сте мислили, че тези термини имат нещо общо с клетките. По принцип си прав. Вярно е, че и двата термина се намират в клетките, но всъщност са различни. Ето причината защо.

Хромозомите, които се намират в ядрото на клетките, са изградени от ДНК и протеини. Тази ДНК е структурирана и организирана по такъв начин, че съдържа инструкции, генетичен код и чертежи за това как трябва да се образува клетка и как тя ще работи. Хромозомите са важни, защото липсата или аномалията в структурата може да означава увреждане на клетките или дори да предизвика клетъчна смърт.

От друга страна, хроматините са веществата, които изграждат хромозомата. В други произведения нишките на ДНК се разглеждат като хроматини и когато се комбинират, образуват хромозоми. Освен това, хроматинът участва в опаковката на ДНК, укрепвайки за разделяне и дори съдържа генетична информация за това как клетките трябва да функционират.

Ако искате да научите повече, можете да прочетете по -нататък, тъй като тази статия съдържа само основна информация .

Резюме:

1. Клетките са основните съединения, които изграждат нашите собствени органи, въпреки че всяка клетка има отделна и специфична функция в тялото.

2. Хромозомите се намират вътре в клетката, те съдържат ДНК, която има генетичните кодове, които определят функциите на всяка клетка.

3. Хроматините са нишките на ДНК, които образуват хромозомите.

Вижте повече за: ,