Разлика между кръвен съсирек и спонтанен аборт

Какво е кръвен съсирек?

Кръвните съсиреци са дебели и лепкави бучки изсъхнала кръв. Почти всяка жена е забелязала кръвни съсиреци по време на менструацията си. За някои жени това е много рядко явление, докато за други е често срещана част от тяхната менструация.

Най -честите причини за появата на съсиреци през периода са:

 • Заседнал начин на живот - ако жената се придържа към заседналия начин на живот, през периода й кръвта се задържа във влагалището и се образуват съсиреци;
 • Нарушения на шийката на матката - някои нарушения на шийката на матката водят до образуване на кръвни съсиреци. Нарушенията могат да са резултат от аборт, лоши навици, вродени дефекти и др .;
 • Нарушаване на хормоналния баланс на жената - образуването на кръвни съсиреци често означава, че има повишени нива на хормоните, отговорни за растежа на ендометриума;
 • Наличие на вътрематочно устройство - ако устройството не е поставено правилно или води до развитие на ендометриоза или полипи, по време на менструация се появяват кръвни съсиреци;
 • Полипи в матката - съсиреците могат да бъдат симптоми на гинекологични заболявания, като полипи на ендометриума. В този случай ендометриумът расте в изолирани участъци, образувайки полипи;
 • Миома на матката - доброкачествена патология на маточната кухина, която пряко засяга естеството на менструацията, включително появата на съсиреци.
 • Други причини - по -рядко се появяват кръвни съсиреци по време на менструация в резултат на нисък хемоглобин, извънматочна бременност, излишък от витамини в организма и т.н.

Какво е спонтанен аборт?

Спонтанен аборт е нарушена бременност, която приключва преди плодът да оцелее извън матката, т.е. преди 20 -та гестационна седмица.

Спонтанен аборт в ранна бременност е сравнително често явление. Среща се при 10-20% от жените, които знаят, че са бременни. Всъщност това е дори по -често, включително много ранните спонтанни аборти, които се появяват, докато бременността все още не е открита. Около 80% от спонтанните аборти се случват преди 12 -та гестационна седмица.

Генетични и хромозомни ембрионални аномалии причиняват до 95% от спонтанните аборти.

Други фактори също могат да причинят спонтанен аборт. Те включват:

 • Болести на майката, като неконтролиран диабет, заболявания на щитовидната жлеза, тромбофилия, имунологични заболявания, инфекции;
 • Прием на токсични вещества, консумация на алкохол, пушене;
 • Структурни особености на матката или шийката на матката и др.

Спонтанните аборти най -често се случват на много ранен етап, преди развитието на ембриона. Възможно е също ембрион, при който се установи сърдечен ритъм, да спре развитието си на по -късен етап.

Основните симптоми на спонтанен аборт са коремна болка и вагинално кървене.

Болката е силна, внезапна, придружена от непоносими спазми. Спазмите се разпространяват от корема в краката и бедрата. Силните болки в гърба придружават периодите на спазми и тежък кръвен поток.

Кръвният поток при спонтанен аборт обикновено започва с кафеникав секрет. Следва необичайно тежък яркочервен или розов секрет с големи червени кръвни съсиреци, продължаващ 2-3 дни. Изхвърля се и сива тъканна маса с форма на бъбрек. Ако бременността е след 6-8 седмици, може да се открие изпразване на сак с форма на топка, съдържащ плода.

Една жена може да почувства повишаване на температурата по време на спонтанен аборт.

Разлика между кръвен съсирек и спонтанен аборт

Определение

Кръвен съсирек: Кръвните съсиреци са дебели и лепкави бучки изсъхнала кръв.

Спонтанен аборт: Спонтанен аборт е нарушена бременност, която приключва преди плодът да успее да оцелее извън матката.

Поява

Кръвен съсирек: Почти всяка жена е забелязала кръвни съсиреци по време на менструацията си.

Спонтанен аборт: Спонтанен аборт се случва при 10-20% от жените, които знаят, че са бременни.

Причинителни фактори

Кръвен съсирек: Най -честите причини за появата на съсиреци по време на менструация са заседнал начин на живот, нарушения на шийката на матката, нарушение на хормоналния баланс, наличие на вътрематочно устройство, полипи в матката, миома на матката, нисък хемоглобин, извънматочна бременност, излишък от витамини в тялото и др.

Спонтанен аборт: Най -честите причини за спонтанен аборт са генетични и хромозомни ембрионални аномалии, заболявания на майката, прием на токсични вещества, консумация на алкохол, пушене, структурни особености на матката или шийката на матката и др.

Външен вид

Кръвен съсирек: Кръвните съсиреци са еднакви червени кръвни бучки. Ултразвуково сканиране ги показва като черни области.

Спонтанен аборт: По време на спонтанен аборт се отделят сивкави тъканни части, заедно с кръвни съсиреци. Ултразвуково сканиране показва продуктите от зачеването като бели зони.

Сравнителна таблица за кръвни съсиреци Vs. Спонтанен аборт

Резюме:

 • Кръвните съсиреци са дебели и лепкави бучки изсъхнала кръв.
 • Спонтанен аборт е нарушена бременност, която приключва преди плодът да оцелее извън матката.
 • Почти всяка жена е забелязала кръвни съсиреци по време на менструацията си. Спонтанен аборт се случва при 10-20% от жените, които знаят, че са бременни.
 • Най -честите причини за появата на съсиреци по време на менструация са заседнал начин на живот, нарушения на шийката на матката, нарушение на хормоналния баланс на жената, наличие на вътрематочно устройство, полипи в матката, миома на матката, нисък хемоглобин, извънматочна бременност, излишък на витамин в тялото и пр. Най -честите причини за спонтанен аборт са генетични и хромозомни ембрионални аномалии, заболявания на майката, прием на токсични вещества, консумация на алкохол, пушене, структурни особености на матката или шийката на матката и др.
 • Кръвните съсиреци са еднакви червени кръвни бучки. По време на спонтанен аборт се отделят сивкави тъканни части, заедно с кръвни съсиреци.
 • Ултразвуковото сканиране показва кръвни съсиреци като черни участъци, а продуктите от зачеването - като бели участъци.
Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте повече за: ,