Разлика между горчиво и кисело

Ноти и ноти са за музиката, както ароматите и ароматните молекули са за гастрономията. Няма такава споделена реалност с аромати, но възприемането им е много различно от човек на човек. Има деликатна чувствителност и силна. Такива различия в възприятието зависят от вкусовите рецептори на човека, които се намират на езика ни, което от своя страна ни позволява да изпитаме всякакви вкусове. Вкусът е основният сензорен метод, чрез който оценяваме дали потенциалната храна е безопасна за консумация или опасна. Вкусът е може би единственият външен сетивен елемент, необходим за живота. Като се има предвид това, има четири основни качества на вкуса, които се долавят от езика ни - сладко, солено, горчиво и кисело. Напоследък към четирите класически вкусови варианта беше добавено пето чувство, умами (или чубрица). Като хора, ние развиваме определени вкусови предпочитания с течение на времето, което ни кара да жадуваме за някои храни, докато не харесваме някои. Разглеждаме две качества на вкуса, за да видим как се сравняват - горчиво и кисело.

Какво е Bitter?

Горчивият вкус, или горчивината, е един от най -чувствителните сред четирите класически вкусови модалности и вероятно най -малко разбирания. Първоначално е свързан с отровен източник на растения, така че значително предизвиква отвратителни реакции. С напредването на технологиите, нашето разбиране за горчивия вкус също се увеличи. Хората започнаха да осъзнават, че не всички горчиви съединения са отровни. Горчивината се произвежда от няколко различни вида химични вещества като сулфат, хинин, морфин, кофеин, никотин, магнезиев сулфат и т.н. Горчивите съединения са не само многобройни, но и структурно разнообразни.

Често възприемана като неприятна от мнозина, горчивината често се среща в силни, зелени ароматизирани храни като зеленолистни зеленчуци (зеле, спанак, тиквички, горчива кратуна и др.) И подправки като куркума. Голямо разнообразие от напитки съдържат и горчиви компоненти, които ги правят толкова уникални-напитки като чай, кафе, бира, джинджифилов бир и някои безалкохолни напитки като сода. Въпреки това, храната с горчив вкус може да има положителен ефект върху нашето тяло, като например да предизвика основни метаболитни реакции в стомаха, за да помогне за намаляване на теглото и детоксикация на тялото.

Какво е кисело?

Киселото е едно от четирите класически вкусови усещания, наред с наскоро определеното умами (чубрица) и често се свързва с киселинност. Често се намира за неприятна, киселинността е резултат от голямо количество киселини в храни като цитрусови, които включват лайм или лимон. Киселини като лимонов сок, оцет и много органични киселини, присъстващи в плодовете, допринасят главно за киселия вкус. Киселина се открива главно от вкусовите рецептори отстрани на езика и вероятно е важна за регулиране на хранителния прием на H+. Всъщност степента на киселинност е пропорционална на степента на дисоциация на Н+ от киселина.

Клетките, отговорни за откриването на кисел вкус, са рецепторни клетки на вкуса (TRCs), които експресират рецептора PKD2L1, който принадлежи към семейството на TRP (преходен рецепторен потенциал). Механизмът за откриване на киселинност все още не е напълно проучен и дали вкусът произлиза от усещането за извънклетъчни или вътреклетъчни нива на H+ все още не е ясно. Киселите храни, които могат да бъдат здравословни добавки към нашата диета, включват ферментирали храни, млечни продукти като кисело мляко, плодове като боровинки, кисели череши, преработени кисели краставички, солено сирене, леща, кленов сироп, яйчен белтък, сушен грах и др.

Разлика между горчив и кисел

Рецептор за вкус

- Вкусовото усещане се дължи на голямо разнообразие от молекули, които взаимодействат със слюнката, за да улеснят усещането за вкус чрез набор от специализирани клетки, наречени рецепторни клетки на вкуса. Това са основно протеини, които ни помагат да разпознаем различните видове вкусови модалности. Рецепторите, отговорни за усещането на горчивината в веществата, са рецепторите на TAS2R, които са свързани с G протеини и съдържат приблизително 25 непокътнати рецепторни гени и няколко псевдогени.

Клетките, отговорни за откриването на кисел вкус, са рецепторни клетки на вкуса (TRCs), които експресират рецептора PKD2L1, който принадлежи към семейството на TRP (преходен рецепторен потенциал).

Ползи за здравето

-Храните с горчив вкус имат свои собствени ползи за здравето, които включват подобрено храносмилане, здравословно ниво на кръвната захар, защита срещу сърдечни заболявания и диабет. Горчивите храни са богати на фибри и горчиви зеленчуци като зеле, радик, ендивия и др. Ни помагат да управляваме нивото на холестерола си и да детоксикираме кръвта. Те също така помагат за намаляване на теглото и детоксикация на тялото.

Храните с кисел вкус са много питателни и богати на растителни съединения, наречени антиоксиданти, които осигуряват защита от увреждане на клетките. Ферментиралите кисели храни като суров, нефилтриран ябълков оцет убиват вредните бактерии и помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и диабета и действат като домашно средство за много здравословни заболявания. Млечните продукти като киселото мляко са богата на протеини храна, която прави здравословен съпровод.

Храни

- Горчивите зелени листни зеленчуци включват глухарче, зеле, горчица, радичио, броколи, рабе, зеле, спанак, рукола, кресон и т.н. Горчивите напитки включват чай, кафе, бира, червено вино и коктейли. Други горчиви неща включват черен шоколад, горчив пъпеш, шафран, червена боровинка, какао, оцет, грейпфрут, канела и др.

Киселият вкус най -често се приписва на цитрусовите плодове, които включват лимон, грейпфрут, мандаринови портокали, ключова лайм, юзу, кумкуат и др. Киселите храни включват сладкарски изделия и сладкиши, бял оцет, бял ориз, алкохолни напитки и т.н. Заквасена сметана, кисело мляко и мътеница са сред най -често срещаните ферментирали млечни продукти, които са кисели на вкус. Други кисели храни включват боровинки, тръпчиви череши, преработени кисели краставички, солено сирене, леща, кленов сироп, яйчен белтък, сушен грах и др.

Горчив срещу източник: Сравнителна диаграма

Резюме

Природата ни предоставя различни вкусови рецептори, които да ни помогнат да идентифицираме различните вкусови усещания, включително киселинност и горчивина. Горчивите храни имат силен, остър вкус, който често идва от зелени листни зеленчуци като спанак, горчива кратуна, глухарче, зеле и др. Киселият вкус често се дължи на голямото количество киселини в храни като цитрусови плодове. Горчивият вкус се дължи на катиони, докато киселият вкус се дължи на увеличаване на концентрацията на водородни йони (H + ). Горчивината е може би най -чувствителната сред вкусовите усещания, докато киселинността е показател за киселинните нива.

Вижте повече за: ,