Разлика между аюрведа и унани медицина

Въведение:

Аюрведа и унани са форми на алтернативна медицина на няколко хиляди години. Аюрведичните и унанските лекарства се оказаха от голяма полза при мускулно -скелетни заболявания, кожни заболявания, респираторни нарушения и много други подобни оплаквания, при които алопатичните лекарства не дадоха резултати. Тези медицински системи сега се използват от здравни лекари по целия свят.

Разлики в понятията:

Аюрведа е индуистка традиционна медицина, родена в Индия, основана преди повече от 3000 години. В началото тя се предава на различни поколения чрез мъдреци, след което се прави подходяща документация в книгите. Аюрведа следва подхода на 5 елемента, от които тази вселена се състои, а именно въздух (ваю), вода (джал), огън (агни), земя (притхви) и етер (акаш). Тези 5 елемента са представени в човешкото тяло като доши, които се наричат ​​вата, питта и капха. Аюрведичната система на медицината вярва, че всеки индивид притежава уникална комбинация от тези доши, която определя темперамента и психичния състав. Дисбалансът в тези 5 елемента от своя страна причинява дисбаланс в тези доши, което поражда болести. Аюрведа лекар (vaidya) използва 8 различни начина за диагностика. Това са nadi (пулс), mala (изпражнения), mootra (урина), jivnha (език), shabd (реч), druk (зрение), sparsh (докосване), aakruti (външен вид).

Унани, също древна система на медицина, основана на ученията на Хипократ с приноса на гръцките философи Гален и Разес, широко практикувана в страните от Близкия изток и Южна Азия. Той е разработен в сложна система от медицина в епохата на средната възраст от арабите и персите. Унани подчертава ролята на ключовите елементи въздух, земя, огън и вода за изграждането на здравето в човешкото тяло. Наличието на 4 хумора в тялото в състояние на равновесие запазва здравето. Четирите хумора са кръв (язовир), храчки (балгам), жълта жлъчка (сафра) и черна жлъчка (сауда). Диагнозата се извършва главно чрез проверка на пулса (nabz) или с помощта на външния вид и други подробности от историята като сън, диета, психически грим и др.

Разлики в начина на лечение:

Аюрведичните лекарства имат за цел да засилят способността на организма да се бори с болестите. Лекарствата, използвани за тази цел, са направени от билки, минерали и метали. Лечението включва също масажи, специални диети и почистващи техники. Аюрведа също използва терапията с панчкарма като част от нейното лечение, което включва пречистване чрез 5 процеса на повръщане, прочистване, клизма, елиминиране през носа и детоксикация на кръвта.

Лекарствата Unani се произвеждат от естествени вещества като растителни продукти. Тази система от медицина използва полкова терапия, която включва процеси, за които се смята, че елиминират токсичните агенти и причиняват прочистване на системата чрез изпотяване, турска баня, масаж, прочистване, повръщане, упражнения, пиявици и др. Лекарството Unani също придава голямо значение на специалните диети от регулиране на качеството и количеството на храната.

Резюме:

Лекарствата Аюрведа и Унани са остарели системи от лекарства, използвани от много хора по целия свят. Тези системи се основават на концепцията, че тялото се състои от 5 -те основни елемента въздух, вода, огън, земя и етер и дисбаланс в тези причини за заболявания. В аюрведичната система на медицината диагнозата се основава на изследване на 8 различни аспекта на тялото. Медицинската система Unani използва главно пулса и външния вид за диагностика. И двете системи на медицината също вярват в пречистването и пречистването чрез различни процеси и използване на лекарства, изработени от естествени вещества.

8 коментара

  1. Много хубава информация. Моля, продължете да разпространявате знанията

  2. Много хубава шапка unani

  3. Искам да знам всичко

  4. Добра информация

  5. много хубава информация

  6. Благодаря за подробната информация. Моля, актуализирайте със странични ефекти и от двете, ако е възможно. Благодаря ти още веднъж.

  7. Как две от тези неща могат да повлияят на тялото и се съмнявам защо тази лекарствена система създаде Индия и Азия от средния списък, които живеят там, където само те могат да получат превъзходно лечение като индийски мога ли да получа аюрведа или унани

  8. Благодаря ви, че дадохте познатите

Вижте повече за: , ,