Разлика между AstraZeneca и Moderna

Ваксината срещу COVID-19 може да се счита за ефективна, ако отговаря на две условия-или предотвратява заразяването на хората, или потиска тежестта на инфекцията, ако някой се зарази. Всички кандидати за ваксина са преминали през три фази на изпитване. Ключов показател за ефективността на ваксината е стабилен и траен имуногенен отговор. Според указанията на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), ваксината срещу COVID-19 трябва да бъде най-малко 50% ефективна в плацебо-контролирани проучвания. След месеци на клинични изпитвания и благодарение на усилията на учени, които са работили дни и нощи, за да разработят ваксина за ограничаване на разпространението на настоящата пандемия, сега имаме много кандидати за ваксини, които са одобрени за спешна употреба. Два такива силни кандидати за ваксина срещу COVID-19, които вече се разпространяват, са AstraZeneca и Moderna.

Какво представлява ваксината AstraZeneca?

Ваксината AstraZeneca COVID-19 е разработена от Университета в Оксфорд в сътрудничество с AstraZeneca, глобална фармацевтична компания със седалище в Уилмингтън, Делауеър. С кодово име AZD1222, ваксината AstraZeneca е един от водещите кандидати за ваксина срещу COVID-19, който е преминал през обширни клинични изпитания в множество страни, включително Индия и САЩ. Кандидатът за ваксина в Оксфорд е показал добри резултати във фаза I и фаза II клинични изпитвания, последвани от фаза III клинични изпитвания, в заключението, че ваксината предлага двоен имунитет, в резултат на което е одобрена за спешна употреба. Всъщност много страни вече са започнали да инокулират населението и много от тях вече са ваксинирани с първата доза.

Въпреки това, много пациенти след получаване на дозата са съобщили за признаци на съсирване на кръвта, опасявайки се, че много държави, включително Германия, Италия, Франция, Исландия и Дания са спрели прилагането на ваксината. Европейската агенция по лекарствата (EMA) отрича всякакви тежки странични ефекти и казва, че ваксината е безопасна за употреба и дългосрочните ползи надвишават потенциалните странични ефекти. Кандидатът за ваксина в Оксфорд използва вирус, наречен аденовирус, който е от шимпанзе, а не от човек. Това е отслабен вирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата и е генетично модифициран, за да може да расте при хората.

Какво представлява ваксината Moderna?

Ваксината Moderna COVID-19 с кодово име mRNA-1273 е един от първите няколко кандидати за ваксина, одобрени за спешна употреба от FDA за ограничаване на продължаващата пандемия. Предварителните резултати показват ефективност от 94,5% срещу инфекцията с COVID-19 без тежки алергични реакции. Подобно на ваксината Pfizer, ваксината на Moderna също е ваксина на базата на тРНК, което означава, че тя използва месинджър РНК, за да предостави инструкции за нашите клетки да направят този протеин на коронавируса, срещу който тялото след това има имунен отговор. Технологията на ваксина с мРНК е нова технология за разработване на ваксини, която предлага няколко предимства пред другите технологии за ваксини по отношение на ефикасност, стабилност и скорост на развитие.

Компанията е синтезирала част от вирусната РНК и е вградила тази РНК в липидни наночастици. ИРНК приема съобщения от гените на вируса към заразената клетка гостоприемник, инструктирайки клетката да произвежда специфични протеини. След това той казва на клетката гостоприемник да направи протеина на шипа, който съществува в шипа, който вирусът използва, за да влезе в клетките на човек. Когато се инжектира, той инструктира клетките ни да произвеждат антитела срещу този шипов протеин, което от своя страна спира вируса да попадне в клетките ни.

Разлика между AstraZeneca и Moderna

Тип AstraZeneca и Moderna

  -Ваксината Oxford-AstraZeneca COVID-19 е кандидат за рекомбинантна ваксина, която използва дефицитен репликационен вегетариански аденовирусен вектор за доставяне на рекомбинантни протеинови гени на SARS-CoV-2. Вирусът всъщност е отслабен вирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата и носи малка част от генетичния материал на протеина шип SARS-CoV-2 и го инжектира в клетките ни, за да предизвика имунен отговор.

Ваксината Moderna COVID-19, от друга страна, е нова ваксина, произведена от месинджър РНК, наречена иРНК и компанията е синтезирала част от вирусната РНК и след това е вградила тази РНК в липидни наночастици. Когато се инжектира, иРНК казва на клетката гостоприемник как да направи протеините на шипа, така че клетките да произвеждат антитела срещу този протеин на шипа, като в крайна сметка спират вируса да попадне в нашите клетки.

Ефективност на AstraZeneca срещу Moderna

-Според данните, базирани на клинични изпитвания, произведени от производителя, според съобщенията ваксината на Oxford-AstraZeneca COVID-19 е показала степен на ефикасност от почти 62%, когато пълната доза е поставена на интервал от поне месец. Режимът на една доза показва 90% ефективност срещу инфекцията, когато се прилага като половин доза, последвана от пълна доза, поставена на интервал от месец. Ваксината Moderna, от друга страна, показа удивителна ефективност от 94,5%, което е стряскащо число в сравнение с другите кандидати за ваксина. Резултатите се основават на клинични изпитвания на над 30 000 участници, тествани в няколко обекта в Съединените щати.

Доза и съхранение за AstraZeneca срещу Moderna

- Ваксината Moderna трябва да се прилага два пъти, с интервал от 28 дни. Така че, ако първата доза е на ден 1, тогава втората доза е на ден 29, което е допълнителна седмица в сравнение с ваксината AstraZeneca. Флаконите с ваксина Moderna могат да се съхраняват в хладилник между 36 ° F и 46 ° F в продължение на 30 дни, без да се пробиват. Ваксината срещу COVID-19 AstraZeneca, от друга страна, може да се съхранява безопасно до 6 месеца между 36 ° F и 46 ° F. Въз основа на някои нови данни за анализ се смята, че ваксината е по -ефективна, ако има 12 -седмична разлика между двете дози.

AstraZeneca срещу Moderna Vaccine: Сравнителна таблица

Резюме

Докато AstraZeneca и Moderna са сред водещите кандидати за ваксина срещу COVID-19, ваксината Moderna на базата на тРНК има леко предимство в ефикасността. Въз основа на предварителните резултати се смята, че ваксината Moderna е с около 95% ефективност срещу инфекцията с COVID-19, което е стряскащо число в сравнение с това, което твърди ваксината AstraZeneca. Основната разлика между двете ваксини очевидно е как действат двете ваксини. Ваксината AstraZeneca е рекомбинантна ваксина, базирана на технологията Viral Vector, докато ваксината Moderna е иРНК ваксина, която е нова технология за разработване на ваксина.

Вижте повече за: ,