Разлика между ARFID и OCD

ARFID е разстройство, свързано с приема на храна, при което хората ядат само малко храна. ОКР е разстройство, при което човек има както мания, причиняващи тревожност, така и принуда за преодоляване на тревожността.

Какво е ARFID?

Определение:

ARFID означава избягващо/ограничаващо разстройство на приема на храна. Това е състояние, при което човек яде малки количества храна, което води до проблеми с липсата на хранене и ниското тегло за възрастта.

Симптоми:

Хората с ARFID не опитват нови храни или експериментират с нови вкусове, а по -скоро ограничават избора си само на много малко видове храни. Лицето със състоянието обикновено не проявява интерес към яденето и изглежда няма голям апетит. Времето за хранене е изпълнено с безпокойство и безпокойство за детето с ARFID, макар и не защото се страхуват от наддаване на тегло.

Причини и усложнения:

Има спекулации относно точната причина хората да развият ARFID, но в някои ситуации изглежда, че това може да се дължи на аутизъм, когато хората се борят със сензорните аспекти на яденето на храна със специфични текстури и цветове. Освен придирчивост при хранене, децата с ARFID са с под средното тегло за възрастта си и могат да проявят усложнения като брадикардия, недостиг на минерали и витамини, а момичетата може да нямат менструация в пубертета. Влошаването на органите може да доведе до усложнение на ARFID.

Диагностика и рискови фактори:

Клиничен преглед и доклад за храненето на човека води до диагноза. Една следа е, че индивидът е придирчив, но също така е с поднормено тегло за възрастта си. Тревожните проблеми и аутизмът са известни рискови фактори за развитието на ARFID.

Лечение:

Някои лекарства, използвани за лечение на тревожност, могат да помогнат и различните видове терапия също могат да помогнат на лицето да преодолее ARFID. Възможно е хората с недохранване да се нуждаят от допълнително хранене, за да преодолеят опасните недостатъци и за да наддават на тегло.

Какво е OCD?

Определение:

ОКР е обсесивно-компулсивно разстройство, при което човек има непрекъснати мисли и пориви, които няма да спрат, което ги кара да се чувстват принудени да действат по определен и често повтарящ се начин.

Симптоми:

Симптомите на ОКР често карат човека да изпитва много дистрес и изключително безпокойство. Първият компонент на разстройството са маниите. Това могат да бъдат образи в ума, натрапчиви мисли или дори пориви. Тогава човекът се чувства принуден да направи нещо по манията, което може да доведе до изключително повтарящо се поведение. Компулсивното поведение трябва да се извършва от индивида, за да се облекчи тревожността му, причинена от манията.

Причини и усложнения:

Причината за ОКР изглежда е комбинация от генетични фактори, мозъчна химия и фактори на околната среда. Децата могат да научат странно поведение, наблюдавайки родител с ОКР, което ги кара да приемат сами модела. ОКР може да причини толкова дистрес, че хората да изпаднат в депресия или да се самоубият, и затруднява взаимоотношенията, тъй като някои хора с ОКР имат много строги идеи за това как трябва да се направи всичко.

Диагностика и рискови фактори:

За да се диагностицира ОКР, симптомите трябва да повлияят негативно на живота на човека и да отнемат повече от час на ден. Обсесиите и принудите също причиняват много лични страдания и тревоги на индивида, който не може да спре тревожните пориви, мисли или поведение. Семейната анамнеза, стресови събития в живота и други психични заболявания изглежда увеличават риска човек да има ОКР.

Лечение:

Може да са необходими лекарства за лечение на ОКР; използваното лекарство обикновено е един от селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs). Психотерапията може да се използва и за лечение на ОКР и може да се извършва заедно с лекарства.

Разлика между ARFID и OCD

Определение

ARFID е, когато индивидът има състояние, при което се приема твърде малко храна, причинявайки проблеми с храненето и теглото. ОКР е разстройство, което има комбинация от мании и принуди.

Симптоми

В случай на ARFID, симптомите включват липса на много храна и само няколко вида храна, наднормено тегло и недохранване. В случай на ОКР симптомите включват обсесии, които причиняват много притеснения, последвани от поведение, което се повтаря и трябва да се направи в отговор на манията.

Диагностика

ARFID може да бъде диагностициран чрез физически преглед и запис на нарушено хранително поведение. ОКР може да бъде диагностициран, като се отбележат типичните симптоми и фактът, че те се появяват за повече от един час на ден и причиняват дистрес на човека.

Лечение

Лечението на ARFID включва хранителни добавки и различни видове терапия. Лечението на OCD включва медикаменти, включително SSRIs и психотерапия.

Усложнения

Усложненията на ARFID включват недостиг на микроелементи и органи, които не са добре развити. Усложненията на ОКР включват трудни взаимоотношения, депресия и потенциално самоубийство.

Таблица за сравнение между ARFID и OCD

Обобщение между ARFID Vs. ОКР

  • Терапията може да бъде полезна както за ARFID, така и за OCD.
  • ARFID и OCD имат аспекти на тревожност, свързани с разстройството.
  • ARFID се ограничава до поведение с храна.
  • OCD включва редица различни поведения, които са свързани с натрапчиви натрапчиви пориви и мисли.

Други често задавани въпроси

Какви са 4 -те вида OCD?

Четирите вида ОКР включват размишление/натрапчиви мисли, проверка, замърсяване и симетрия/подреждане.

Психично заболяване ли е ARFID?

ARFID е класифициран в книгата за психични разстройства DSM-5 като вид хранително разстройство.

Каква е разликата между поведението на OCD и OCD?

ОКР поведението е действие, предприето в отговор на някаква мисъл или подтик, докато ОКР е разстройството, което включва както принудите, така и поведенческите действия.

Можете ли да бъдете ОКР с храна?

Някои хора с хранителни разстройства показват тенденция към ОКР да станат обсебени от телесното си тегло и да се чувстват принудени да гладуват или да преяждат и да се прочистват.

Какво предизвиква OCD?

ОКР може да се задейства в резултат на много стресиращо събитие в живота.

Каква е основната причина за OCD?

Счита се, че причината за ОКР е комбинация от генетични фактори, които се наследяват заедно с фактори на околната среда, като научено поведение.

Вижте повече за: ,