Разлика между алвеолите и алвеоларната торбичка

Алвеоли срещу алвеоларен сак

Телата на живите организми са изградени от сложни системи. Растенията имат кореново-издънна система, докато животните имат храносмилателната, сърдечно-съдовата, лимфната, мускулно-скелетната, нервната, репродуктивната, костната, покривната и дихателната системи.

Дихателната система при животните им помага да дишат. Земноводните, като жабите, дишат през кожата си, а рибите имат хриле. Бозайниците, като човека, дишат чрез дихателната си система, която се състои от устата, носа, фаринкса, трахеята и белите дробове.

Хората поемат въздух през устата и носа си. Той преминава през фаринкса и трахеята, преди да достигне белите дробове. Човек се нуждае само от кислород и тъй като въздухът, който поема, се състои от други газове, като въглероден диоксид, той трябва да бъде преработен, така че тялото да може да приема само кислород и да изхвърля въглеродния диоксид. Това се прави в белите дробове, особено във въздушните торбички, наречени алвеоларни торбички. Алвеоларните торбички образуват края на малки алвеоларни канали, които са дихателнитедихателни пътища, изпълващи белите дробове. Тези дихателни пътища или тръби се разделят и образуват две или три алвеоларни торбички в края.

В алвеоларните торбички се осъществява обменът на кислород и въглероден диоксид. Той е с тънки стени и е богат на капиляри. Той се формира от група или група алвеоли и именно там алвеолите комуникират.

В белите дробове на човека има приблизително 700 милиона авеоли. Те са съставени от слой от мембранна тъкан или епителен слой и извънклетъчен матрикс, който е затворен в капиляри. Алвеолите се състоят от колаген и еластични влакна, които им позволяват да се разтягат при поемане на въздух и да се свиват обратно при изхвърлянето на въглероден диоксид.

Те се използват изключително в белите дробове на бозайници; други гръбначни животни използват напълно различна мрежа. Алвеолите освобождават въглеродния диоксид, който кръвта пренася към тях, докато кръвта приема кислорода от алвеолите за транспортиране до клетките на тялото.

Думата „алвеоли“ е множествена форма на „алвеола“, дума, получена от латински, което означава „малка кухина“ и протоиндоевропейската дума „aulo“, което означава „дупка“ или „кухина“ и от Гръцката дума „aulos“ означава „тръба“ или „тръба“.

Резюме:

1. Алвеолите се състоят от епителни слоеве и извънклетъчен матрикс, затворени в капиляри, докато алвеоларните торбички са дисталните краища на алвеоларните канали. 2. Алвеолните торбички са образувани от група или група алвеоли и там те общуват, докато алвеолите са изградени от колагенови и еластични влакна. 3. Алвеолите обработват газовете, които кръвта пренася в белите дробове, изхвърляйки въглеродния диоксид и оставяйки кръвта да транспортира кислорода до клетките в тялото, докато е в алвеоларните торбички, където се осъществява този процес. 4. Думата „алвеола“ идва от латинската дума за „малка кухина“, докато терминът „алвеоларни торбички“ произлиза от същата дума и се използва за обозначаване на торбичката, където се намират алвеолите.

Вижте повече за: ,