Разлика между Алодиния и Дизестезия

Алодиния и дизестезия са състояния, които включват необичайни усещания за болка. Те също са свързани с няколко основни заболявания като диабет. По -конкретно, алодиния е преживяване на болка от стимули, които обикновено не са болезнени, докато дизестезията се определя като всяко увреждане на сетивата, по -специално чувството за допир, което е резултат от увреждане на нервите. Следващите дискусии допълнително задълбочават тези различия.

Какво е Allodynia?

Алодиния идва от гръцките думи „allos“, което означава „друг“ и „odyni“, което означава болка. Дефинира се като преживяване на болка от дразнители (т.е. леко докосване, разресване на косата, леко боцкане и т.н.), които обикновено не са болезнени. Това е обикновен страничен ефект на мигрена; засегнат индивид може да изпита това, когато измие лицето си, положи глава върху възглавница или други прости дейности (Американска фондация за мигрена, 2019). Това също може да бъде симптом на нервно състояние или може да възникне самостоятелно.

Болката може да варира от лека до тежка. Може да се усети като усещане за парене, болка или притискаща болка. Усложненията на Алодиния включват тревожност, нарушения на съня, депресия и умора. Неговите видове включват следното (De Pietro, 2017):

Термична алодиния

Този тип причинява болка, свързана с температурата; това се случва, когато има лека промяна на температурата по кожата. Например, капка студена вода може да се почувства като болезнена.

Механична алодиния

Този тип се причинява от движение по кожата. Например, перо, леко четкащо по ръката на човека, може да се възприеме като изключително болезнено.

Тактилна или статична алодиния

Този тип възниква поради леко натискане или леко докосване. Например, само докосване на рамото може да накара човек с тактилна алодиния да извика от болка.

Конкретната причина за алодиния не е известна. Констатациите показват, че това се дължи на неизправност или повишена чувствителност на определен вид нерв, наречен ноцицептори или рецептори за болка. Рисковите фактори включват мигрена, постхерпетична невралгия (усложнение на херпес зостер), фибромиалгия, диабет и сложен регионален болков синдром.

Тъй като няма лечение, лечението на алодиния е фокусирано върху намаляване на болката с използването на медикаменти (напр. Прегабалин, кремове, съдържащи лидокаин и др.), Лечение на основното състояние (мигрена, диабет и др.) И промени в начина на живот (здравословен диета, достатъчно сън, леки упражнения, отказване от тютюнопушенето, намаляване на стресовите фактори и др.).

Какво е дизестезия?

Дизестезията идва от гръцките думи „dys“, което означава „ненормално“ и „естетика“, което се превежда като „усещане“. Това състояние се определя като всяко увреждане на сетивата, по -специално чувството за допир (Dictionary.com). Обичайните симптоми включват сърбеж, усещане за парене, усещане, че нещо пълзи по или под кожата, ограничаващо усещане (обикновено по торса), излъчващи, остри или пробождащи болки, болки като тези на възпалени мускули, усещане за изтръпване, токови удари усещане, необяснимо чувство, подобно на това да удариш „смешната кост“, и косопад.

Усещанията могат да бъдат остри или хронични; следните са различните видове дизестезия (Huizen, 2019):

Кожна дизестезия

Повечето хора с дизестезия на скалпа имат чувствителна кожа. Те могат да изпитат усещане за болка, дразнене или парене, когато са предизвикани от бриз или свободно облечени дрехи.

Дизестезия на скалпа

Това се усеща като силно болезнено усещане за парене върху или под кожата на скалпа. Тези с това състояние често надраскват скалпа си напразно и изпитват косопад. Това може да бъде причинено и от състояние, което засяга костите в областта на шията и гръбначния стълб.

Оклузална дизестезия

Без видима причина, тези с това състояние изпитват дискомфортни усещания при ухапване. Това е необичайно усложнение на стоматологичните процедури.

Орална дизестезия

Този тип е известен също като „синдром на пареща уста“. Изпитва се като необяснимо парене или болезнено усещане в устата. Тези с това състояние също могат да изпитат промени в реакциите на температурата и вкусовите си усещания. Оралната дизестезия няма точна причина и понякога може да се дължи на психологическо разстройство; това обаче може да бъде и симптом на различни състояния.

Причинява се от увреждане на нервите, което води до стимулиране на анормални усещания. Например, неправилните сигнали от увредени сензорни нерви могат да накарат мозъка да предизвика болезнени усещания в крака, дори ако няма нищо лошо (Pietrangelo & Goldman, 2020). Други състояния, при които това може да се случи, включват множествена склероза, диабет, лаймска болест, синдром на Гилен-Баре, ХИВ, херпес зостер, инсулт, нервни увреждания, ХИВ и прекомерна употреба или оттегляне от лекарства. Лечението на основното състояние обикновено може да намали симптомите, също се предписват лекарства (против гърчове, антидепресанти, болкоуспокояващи и т.н.) и естествени средства (топли и студени компреси, хидратация, успокояващи кожата лосиони, внимателност, хипноза, акупунктура и др.).

Разлика между Алодиния и Дизестезия

Определение

Алодиния се дефинира като преживяване на болка от стимули (т.е. леко докосване, разресване на косата, леко изтръпване и т.н.), които обикновено не са болезнени. Засегнатият индивид може да изпита това, когато измие лицето си, положи глава върху възглавница или други прости дейности. За сравнение, дизестезията се дефинира като всяко увреждане на сетивата, по -специално чувството за допир. Неприятното необичайно усещане може да бъде спонтанно или предизвикано. Обичайните симптоми включват сърбеж, усещане за парене, усещане, че нещо пълзи по или под кожата, ограничаващо усещане (обикновено по торса), излъчващи, остри или пробождащи болки, болки като тези на възпалени мускули, усещане за изтръпване, токови удари усещане, необяснимо чувство, подобно на това да удариш „смешната кост“, и косопад.

Етимология

Алодиния идва от гръцките думи „allos“, което означава „друг“ и „odyni“, което означава болка. От друга страна, дизестезията идва от гръцките думи „dys“, което означава „ненормално“ и „естетика“, което се превежда като „усещане“.

Видове

Видовете алодиния включват термична алодиния, механична алодиния и тактилна алодиния. Що се отнася до дизестезията, видовете включват кожна дизестезия, дизестезия на скалпа, оклузална дизестезия и орална дизестезия.

Алодиния срещу дизестезия

Резюме

  • Алодиния е преживяване на болка от стимули, които обикновено не са болезнени.
  • Дизестезията се дефинира като всяко увреждане на сетивата, особено чувството за допир. Неприятното необичайно усещане може да бъде спонтанно или предизвикано.
  • Видовете дизестезия включват кожна, скалп, оклузална и орална.
  • Видовете алодиния включват термични, механични и тактилни.

Вижте още за: ,