Разлика между риба тон Ahi и жълтоперка

Разлика между риба тон Ahi и жълтоперка

Ахи риба тон

Ahi Tuna срещу Yellowfin Tuna

Жълтоперката тон е вид риба тон, която се среща в субтропични и тропически води по целия свят. Често се продава като ахи риба тон поради техните сходни характеристики; те обаче са два различни вида. Жълтоперката риба е един от най -големите видове риба тон и може да тежи до 300 килограма. Някои доклади казват, че може да достигне максимална дължина от 239 сантиметра.

Името му се дължи на ярко жълтия цвят на аналната и втората гръбна перка, перките и опашката. Аналните и вторите гръбни перки изглеждат много дълги, когато рибите достигнат зрялост. Понякога те достигат далеч отзад близо до опашката, което придава вид на ядра или сърпове. Гръдните му перки също са по -дълги в сравнение с червения тон; те обаче не са толкова дълги, колкото тези, открити в рибата тон. Основното му тяло има метално син цвят, а коремът му има сребрист цвят.

Жълтоперката тон е епипелагична риба, която живее на различни дълбочини в океана. Проучване, проведено с помощта на сонарна технология, разкрива, че макар че жълтоперката тон често живее в първите 100 метра от океана, тя също прониква в термоклина към област близо до морското дъно. В проучване, проведено в Индийския океан, в жълтоперка риба тон е поставен контролен етикет, за да се намери къде обикновено се намира. Констатациите разкриха, че рибата тон прекарва 85% от времето си на по -малки дълбочини (около 75 метра), но са записани три гмуркания, при които рибата достига повече от 1000 метра.

Ахи риба тон (бигей тон) е близък роднина на жълтоперката риба тон. Това е една от типичните хранителни риби и дивеч. Тази риба може да нарасне до 250 сантиметра на дължина и да тежи до 400 килограма. Според сайт за любителски риболов, най -тежката записана риба тон ахи е тежала 392 паунда. Тази риба тон ахи е описана като голяма и дълбоко оформена риба с голяма глава и очи.

Разлика между Ahi Tuna и Yellowfin Tuna-1

Жълтоперка риба тон

Ахи рибата тон може да живее в бедни на кислород и студени подпочвени води. Кръвта му има способност за извличане на кислород, което му позволява да живее във води с лоши кислородни условия. Ахи рибата тон също има способността да вижда ясно дори при условия на слаба светлина. Сърцето му има изключителна способност да функционира добре дори в студени води; обаче тя трябва периодично да се връща в по -топли води, за да затопли тялото си.

В сравнение с жълтоперката тон, ахи рибата тон може да живее по -дълго. Записите казват, че обичайният живот на ахи риба тон е дванадесет години. Този вид обикновено достига зрялост на четиригодишна възраст. Размножаването обикновено се случва през месеците юни и юли в тропическите райони на Атлантическия океан и през януари до февруари в Гвинейския залив.

Най-съвременните системи за сателитно проследяване показват, че рибата тон прекарва по-голямата част от времето си, гмуркайки се дълбоко в океана; понякога достига дълбочина до 500 метра през деня. Ахи рибата тон също е проследена, влизайки в райони с температури до 5 ° C. Смята се, че това движение се случва в отговор на вертикалните миграции на плячка, с които се храни ахи туната.

Резюме:

  1. Жълтоперката риба тон живее в тропически и субтропични води.
  2. Жълтоперката риба тон получава името си поради наличието на ярко жълт цвят в перките и опашката си.
  3. Ахи риба тон често се свързва с жълтоперка поради техните сходни характеристики.
  4. Ахи рибата тон може да живее по -дълго от жълтоперката.
  5. Поради изключителните възможности за извличане на кислород от ахи риба тон, той може да живее в райони с ниско съдържание на кислород.

1 коментар

  1. Ако уловим Голямо око и жълтоперка със същия размер, как можем да ги различим?

Вижте повече за: ,