Разлика между актинична кератоза и меланом

Актиничната кератоза е проблем с епидермиса на кожата, в който се развиват лезии. Меланомът е агресивен вид злокачествен рак на кожата.

Какво е актинична кератоза?

Определение:

Актиничната кератоза е състояние, което се случва, когато има промени в епидермалните кератиноцити.

Причини и разпространение:

Причинителният фактор за актиничната кератоза е излагането на UV лъчение от слънцето. Състоянието се развива след продължително излагане и слънчеви изгаряния и най -често е проблем за хора със светла кожа и са в средна зряла възраст и в напреднала възраст.

Симптоми и усложнения:

Петната по кожата стават груби на пипане и люспести на вид. Обикновено те са малки петна от суха област на кожата с диаметър по -малък от 2,5 cm. Тези засегнати участъци от кожата могат да бъдат розови до червеникави или кафеникави на цвят и обикновено се намират на части от тялото, които са изложени на много слънце, като лицето и ръцете. Състоянието е предраково и може да се превърне в плоскоклетъчен карцином, вид рак.

Диагноза:

Клиничният преглед на кожата и биопсията на кожни лезии могат да диагностицират положително това състояние.

Лечение:

Засегнатите участъци от кожата могат да бъдат третирани с мехлеми, съдържащи алфа-хидрокси киселини или химикал третиноин. Кожните петна могат да бъдат изрязани чрез електрокаутеризация и биопсия. Пациентите трябва да избягват бъдещо излагане на слънце или солариум, което може да доведе до продължаване или влошаване на проблема. Може да се използва слънцезащитен крем и да се носи защитно облекло за защита на кожата.

Какво е меланом?

Определение:

Меланомът е рак на кожата, включващ клетки, произвеждащи меланин, наречени меланоцити.

Причини и разпространение:

Излагането на ултравиолетова радиация от години излагане на слънце и/или използването на солариуми може да причини меланом. Появата на меланом се е увеличила през последните години, понякога с цели 6%. Разпространението варира в зависимост от това къде човек живее с райони, които получават повече слънчева светлина, като всяка година има повече случаи. Някои страни като Австралия и Южна Африка също имат високи нива на меланом поради високите нива на интензивно слънчево греене, които получават всяка година. Докато меланомът, подобно на други видове рак на кожата, е по -често при възрастни хора, младите хора на двадесет и тридесет години могат да бъдат диагностицирани със състоянието.

Симптоми и усложнения:

Меланомът обикновено се развива от бенка в кожата. Бенката е кафява на цвят и с течение на времето обикновено променя цвета си и става по -голяма и неправилна форма, показателна за възможен рак. Бенката може също да почувства сърбеж и кървене. Макар и най -рядко срещаният вид рак на кожата, меланомът е най -смъртоносният, защото метастазира лесно в други органи в тялото. Преживяемостта след 5 години варира от 75% до 25% в зависимост от разпространението на рака.

Диагноза:

Дерматолог взема биопсия, обикновено от подозрително изглеждаща бенка. Микроскопското изследване на кожната тъкан, която е биопсирана, може да покаже дали клетките са се променили и всъщност са рак на кожата.

Лечение:

Хирургично отстраняване на ракови бенки може да се направи, но често ракът вече се е разпространил, което след това налага използването на имунотерапия, молекулярно насочена терапия и лъчева терапия.

Разлика между актинична кератоза и меланом?

Определение

Актиничната кератоза е състояние на кожата, при което кератиноцитите са засегнати и променени. Меланомът е вид злокачествен кожен рак, при който бенката се променя и става канцерогенна

Засегнати клетки

В случай на актинична кератоза, кератиноцитите са засегнати. В случай на меланом, меланоцитите са засегнати.

Раково

Актиничната кератоза е предраково състояние, което в бъдеще може да се превърне в плоскоклетъчен карцином. Меланомът е злокачествен кожен рак, който лесно се разпространява.

Усложнения

Основното усложнение на актиничната кератоза е, че съществува риск тя да се развие в рак. Усложнението на меланома е, че ракът лесно се разпространява в отдалечени тъкани и органи.

Лечение

Лечението на актинична кератоза включва използването на мехлеми, съдържащи алфа-хидрокси-киселини и третиноин и хирургичното отстраняване на засегнатите петна. Лечението на меланома включва хирургично изрязване на ракови бенки, лъчева терапия, имунотерапия и целенасочена молекулярна терапия.

Смъртоносност

Актиничната кератоза не е най -смъртоносният от кожни проблеми, тъй като само около 10% от лезиите стават плоскоклетъчен карцином, а след това смъртността от това обикновено е по -малко от 1%. Меланомът е смъртоносно състояние на кожата, причиняващо 75% от всички смъртни случаи от рак на кожата.

Таблица, сравняваща актинична кератоза и меланом

Резюме на Actinic keratosis Vs. Меланом.

  • Избягването на прекалено много излагане на слънце, особено ако имате светла кожа, е начин да предотвратите и двата кожни проблема.
  • Актиничната кератоза и меланомът причиняват промени в клетките на кожата.
  • Актиничната кератоза не е толкова опасна, колкото меланома, тъй като не е рак, но в някои случаи може да се превърне в плоскоклетъчен карцином.
  • Меланомът е злокачествен рак на кожата, който, макар и най -рядко срещаният вид рак на кожата, е и най -смъртоносният.

Вижте повече за: ,