Разлики между чугун и въглеродна стомана

Разлики между чугун и въглеродна стомана

Металите набират популярност поради своята здравина и пластичност. От различни видове метали можете да направите всичко от тях. От прости мебели до големи сгради, металите са важни в живота на хората. Мъжете търсят по -добри и по -големи материали, за да изграждат и изливат това, от което имат нужда. Въпреки че металите изглеждат почти еднакви, има няколко вида метали, които включват чугун и въглеродна стомана. Чугунът и въглеродната стомана са два вида метал, изработени от различни компоненти.

Чугунът се получава, когато топите въглен, желязо и варовик заедно чрез силно въздушно налягане. След процеса на топене вече можете да извлечете металния материал, чугун. Чугунът е продукт с много високо съдържание на въглерод. Този суров продукт не може да се използва такъв, какъвто е, тъй като крайният материал все още е нестабилен и много крехък. За да се използва чугун, все още е необходимо да се усъвършенства. Чугуненият материал отново се топи и се смесва с допълнителни вещества, за да се образуват други видове желязо, които са: чугун, ковано желязо и стомана.

Смята се, че чугунът вече съществува в някои райони на Китай през 11 век. От чугун китайците са построили своите оръдия и други железни оръжия. Някои използват чугун в декоративните изкуства като формоване на фигурки и статуи.

Въглеродната стомана е един от продуктите на рафинирания чугун. Създаването на чугун е междинната стъпка, преди да можете да извлечете стомана. Въглеродната стомана се образува при комбиниране на желязо и въглерод. Стоманата все още се нарича въглеродна стомана, стига другите й микроелементи да не надхвърлят високия процент въглерод. Въглеродната стомана може да съдържа микроелементи от манган, мед, силиций, никел, хром и ванадий.

Смесването на въглерод с чугун прави този метал по -здрав. Въглеродните стомани имат четири класа, които включват: нисковъглеродна стомана, средна въглеродна стомана, високо въглеродна стомана и ултра високо въглеродна стомана. Нисковъглеродната стомана е най-евтиният клас въглеродна стомана, но е много пластична. Може да се използва само при направата на плосковалцувани листове или ленти. Средно въглеродната стомана съдържа по-висок процент желязо. Увеличаването на процента въглерод означава само, че въглеродната стомана е по -здрава, но пластичността й е намалена. Средновъглеродната стомана може да се използва за направа на оси, тръбопроводи и др.

От друга страна, високо въглеродната стомана може да се използва при производството на режещи инструменти и остриета. Тъй като има по -голям процент въглерод, е трудно да се обработва. И накрая, ултрависоковъглеродната стомана също е пригодена да създава режещи инструменти и остриета.

Използваемостта на различните видове метали зависи от съдържащите се в тях елементи. Но преди да можете да създадете въглеродна стомана, първо трябва да усъвършенствате чугуна. По този начин можете да изковавате металите в по -полезни предмети като: тръбопроводи, зъбни колела, остриета, режещи инструменти и др.

Резюме:

  1. Чугунът е метален материал, изработен от разтопено желязо, въглен и варовик под интензивно въздушно налягане.

  2. Чугунът е продукт с високо съдържание на въглерод. Все още е суров и нерафиниран метален материал. За да може да извлича чугун, ковано желязо и стомана от чугун, той ще премине през друг процес на нагряване и топене.

  3. Въглеродната стомана се получава от чугун. Той е разделен на четири различни класа: нисковъглеродна стомана, средна въглеродна стомана, високо въглеродна стомана и ултра високо въглеродна стомана.

  4. Силата на въглеродната стомана зависи от процента на въглерода, който съдържа. Колкото повече въглерод, толкова по -здрав е металът.

Вижте повече за: , , ,