Разлики между епоксидна смола и уретан

Производството на промишлени продукти като бои, лепила, втвърдители, пени и смоли използва или епоксидни, или уретанови компоненти. Поради тези компоненти, ние сме в състояние да направим тези полезни промишлени продукти. Без бои не бихме могли да направим света цветно място за живеене. Без лепило няма да можем да съберем мебел. И така нататък.

Епоксидът и уретанът имат прилики, но имат и някои разлики. Няколко индустрии имат собствено предпочитание дали използват епоксид или уретан като компоненти за своите продукти. Въпреки че няма какво да обсъждаме относно цената им, тъй като и двата компонента са еднакви по цена, що се отнася до техния цвят, гъвкавост, текстура и химическа устойчивост, епоксидът и уретанът са различни. В тази статия ще открием разликите между епоксид и уретан.

Всички знаем, че цветовете на боята избледняват с течение на времето. Бояджийската промишленост обикновено предпочита да използва уретан, тъй като е устойчив на ултравиолетова светлина. Ултравиолетовата светлина е един от факторите, които допринасят за промяната на цвета на боята. Тъй като уретанът е устойчив на UV лъчи, цветът на боята ще остане същият по -дълго време, отколкото когато се използва епоксидна смола. Епоксидната смола не е устойчива на ултравиолетова светлина, така че боите с епоксидна смола често променят цвета си веднага.

Що се отнася до свойствата на гъвкавост, епоксидният и уретановият има силни предимства. Епоксидът и уретанът са важни компоненти в индустрията за лепило и пяна. Епоксидът и уретанът се използват за свързване на повърхности. Тъй като и двата компонента имат тази способност, гъвкавостта е необходимост наред с твърдостта. Казват, че епоксидната смола предлага по -висока якост от уретана. Когато се нанася върху повърхности, епоксидният компонент ги предпазва от движение. Епоксидното вещество обаче може лесно да се напука, ако се нанесе върху повърхности, които изискват частично или често движение. С други думи, епоксидната смола не е добра за използване върху повърхности, които неизбежно се нуждаят от движение. Това изисква уретан, тъй като е по -гъвкав от епоксидния, дори ако притежава по -ниска якост на свързване. Дъжд или блясък, движещ се или не, уретанът може да се адаптира добре при различни метеорологични условия и дейности.

По отношение на текстурата, уретанът е по -превъзходен. Индустриалните продукти с уретанови компоненти остават гладки, дори и да минат дълго време. Промишлените продукти с епоксидна смола, от друга страна, стават с кредава текстура след стареене. Индустриалните компании използват уретан за повърхности, изложени на вода, тъй като текстурата на повърхностите все още остава гладка, дори ако са под вода. От друга страна, повърхностите с епоксидна смола стават крехки, ако са изложени на екстремни условия.

Що се отнася до химическата устойчивост, епоксидът е по -добър от уретан. Епоксидът е по -устойчив на химикали от уретана. Ако продукт с епоксиден компонент е изложен на киселинни и основни вещества, продуктът няма лесно да корозира, нито да създаде ненужни химични реакции. Продуктът няма да има разреждащ ефект с киселинни или основни вещества поради наличието на епоксиден компонент. От друга страна, уретанът има само умерена химическа устойчивост. Това означава, че продуктите с уретанов компонент ще се износват по -бързо, когато са изложени на киселинни и основни вещества.

Резюме:

  1. Производството на промишлени продукти като бои, лепила, втвърдители, пени и смоли използва или епоксидни, или уретанови компоненти.

  2. Бояджийската промишленост обикновено предпочита да използва уретан, тъй като е устойчив на ултравиолетова светлина. Епоксидната смола не е устойчива на ултравиолетова светлина, така че боите с епоксидна смола често променят цвета си веднага.

  3. Казват, че епоксидната смола предлага по -висока якост от уретана.

  4. Що се отнася до текстурата, уретанът е по -добър, тъй като уретановите продукти остават гладки дори след дълго време.

  5. Епоксидът е по -устойчив на химикали от уретана.

Вижте повече за: , , , ,