Разлика между ръжда и корозия

Ръжда срещу корозия

Докато растежът е естествен процес, засягащ всичко на Земята, неговата противоположност, която е смъртта и разпадането, също е толкова сигурна, колкото и всички промени, които се случват. Това е очевидно във всички неща, особено в живите същества.

Вземете например човека. Той съществува в момента, в който е заченат от майка си, а след това се ражда на света и прераства в дете, тийнейджър и възрастен. След известно време той ще остарее и функциите на тялото му ще се разпаднат. С течение на времето тялото му вече няма да може да продължи и той ще умре.

Точно като живите същества, дори неживите материали се разпадат във времето. Това може да бъде причинено от химични реакции или от естествени реакции към елементите в околната среда. Ръждата и корозията са два процеса, които причиняват разпадането на материалите.

Корозията е химическата или електрохимичната реакция, която причинява разпадането на инженерния материал като реакция към заобикалящата го среда. Металите са обичайните материали, които са подложени на корозия. Това е постепенен процес, при който елементите изяждат материалите, което го влошава и се разпада поради окисляването на металите като химична реакция към окислител, обикновено кислород.

Въпреки че е често срещано в металите, може да се случи и с други материали като керамика и полимери, но се нарича с друго име, което е разграждане. Изложените материали са склонни към корозия и те могат да бъдат просто пукнатина на малка площ или могат да бъдат концентрирани в по -голяма част. Обезцветяването на боядисаните материали, когато боите избледняват поради пренебрегване, е пример за корозия. Дори и без видим окислител, материалите все още могат да корозират, когато се оставят на открито.

Ръждата, от друга страна, е вид корозия, която се случва с желязото и неговите сплави. Когато желязото реагира на вода или влажен въздух, се образуват железни оксиди, които причиняват корозия и ръжда на материала. Причинява се от окисляване и влага, а не от химикали. Това се случва, когато нечистото желязо влиза в контакт с вода или влажен въздух и кислород или други окислители, като киселини, и образува ръжда.

Други фактори или окислители, които могат да причинят ръжда, са сол, серен оксид и въглероден диоксид. Ръждата се предлага в различни форми, най -често срещаната от които е червената ръжда, която се образува от червени оксиди. Хлорът във водата причинява образуването на зелена ръжда. Както повечето корозивни процеси, ръждясването е постепенен процес. След известно време, ако материалът не бъде обработен, той ще се разпадне и всичко ще се превърне в ръжда, което го прави неизползваем.

Резюме:

1. Корозията е разпадането на материали поради химични или електрохимични реакции, докато ръждата е вид корозия. 2. Корозията е разпадането на всички видове метали, както и на материали като полимери и керамика, докато ръждата е корозия на желязото и неговите сплави. 3. Корозията се причинява от реакция на материала към химикали, докато ръждата е причинена от вода или влага и окисляване.

8 коментара

 1. Много ви благодаря, че ни научихте и запомните това, което забравихме в предишното си проучване. Това прави света красив и насладен.

  благодаря mazin

 2. Ръждата не е форма на корозия, тя е резултат от процеса на корозия върху желязо и стомана.

  • Ръждата е вид корозия, която обикновено се приписва на железни основни материали. Корозия е терминът, използван за процеса на разпадане на материали поради химични или електрохимични реакции, обикновено приписвани на всички материали, които са подложени на корозия. Следователно, ръждата в случай на метали на основата на желязо е под формата на разпадане в рамките на категорията (ите) на корозия по отношение на отделни материали.

   • Можете ли да ми кажете дали ръждата и корозията ще разрушат кондензатора на климатик. Имах един климатик, който ми каза не, не е регистриран климатик, кажи да. Имайте къща във Флорида и просто любопитно Благодаря. Кати Браун

   • Опитвам се да обясня на сина си разликата между ръжда, корозия и окисляване. Можеш ли да ми помогнеш?

 3. Много интересно. Pls. При нужда се получава повече информация за корозия на болтово съединение

 4. Прост отговор: черните метали ръждясват, цветните метали корозират. И двете са окислителни процеси.

Вижте повече за: