Разлика между газ и течност

Газ срещу течност

Нещата, които виждаме около нас, живи или неживи, са съставени от материя. „Материята“ може да се определи като „всяко вещество, което има маса и заема пространство“. Материята има различни форми. Има три различни форми на материята; твърди вещества, течности и газове. Те се различават един от друг в зависимост от някаква особеност, специфична за всяка форма, която зависи от молекулите в различните форми на материята. Характеристиките на всяка материя; твърдо вещество, течност или газ зависи от различната сила на привличане между тези молекули. В тази статия ще обсъдим разликите между две форми на материя, течности и газове. Има четири основни точки на разлика, по които можем да правим разлика между течности и газове на най -основно ниво; форма, обем, твърдост и способност да тече.

Течности Молекулите на течностите имат умерена сила на привличане; силата между молекулите е по -малка от твърдите вещества и повече от газовете. Това води до по -лесно и свободно движение на молекулите в течности. Молекулното движение води до течности с определен и фиксиран обем. Течностите приемат формата на контейнера, в който се съхраняват, докато молекулите се движат, за да запълнят пространството. Те нямат определена форма и имат способността да текат. Течности могат да текат; така те също се наричат ​​„течни“. Течностите не са твърди. Когато замръзнат, те се втвърдяват. Например, когато водата е замразена под 0 градуса по Целзий, тя се втвърдява в лед. Някои примери за течности са: вода, масла, мляко, сокове и др.

Газове Молекулите в газовете имат много слаба сила на привличане между тях и са много слабо опаковани. По този начин те нямат определена форма и приемат формата на контейнера. Поради молекулярната си структура газовете също нямат определен обем и се превръщат в обема на контейнера, в който се съхраняват. Газовете могат да текат лесно; те могат да бъдат показани просто чрез запалване на тамян. Миризмата на тамян преминава от една част на стаята в друга. Газовете не са твърди. Те могат лесно да се компресират, тъй като имат много пространство между молекулите. Някои примери за газове са: водни пари, пропан-бутан, кислород, въглероден диоксид и др.

Резюме:

1. Течностите имат по -малка сила на привличане между молекулите от твърдите вещества и повече от газовете; газовете имат много слаба сила на привличане между молекулите, която е най -малката от трите материални състояния. 2. Течностите имат определен обем; газовете нямат определен обем. 3. Течностите не могат да се компресират лесно; газовете могат лесно да се компресират.

10 коментара

 1. Добра работа за разкриване на разликите между течности и газове. Благодаря ти

 2. hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii не е лошо

 3. Tankz 4 ur статия

 4. Не е зле

 5. Наистина е добре и полезно да уча за моите изпити Благодаря ви много за тази статия

 6. Enx много

 7. Как плътността влиза в игра между 2? Прилагат ли се същите закони като начина, по който те си взаимодействат, когато твърдите тела се въведат в тяхното присъствие?

 8. Газовете работят идентично с течностите. В среда, където газовете във въздуха са по -леки или сравнително леки като традиционния газ, те ще светят неограничено :: същото се случва и с течностите.

  Можете да съдържате газ в чаша, ако е по -плътен от атмосферата около него. Ако освободите течност в по -плътна течност, тя ще изплува до върха и ще се разпръсне, докато не срещне така наречените „газове“, които са по -малко плътни.

  Дали дадено вещество ще се утаи, ще придобие форма или ще се разпръсне във всяка дадена форма на атмосфера, зависи изцяло от неговата плътност в сравнение с околната атмосфера.

  Функционално няма разлика между газове и течности, тъй като и двете се държат идентично.

 9. Благодаря ви много, наистина е полезно за нас.

Вижте повече за: