Разлика между епоксидна смола и смола

Епоксидна смола срещу смола

Смолата и епоксидът са лепила, често използвани в строителната индустрия. Те се наричат ​​още пластмасови лепила и се използват и за свързване на пластмаси, стъкло и метали. Те могат да се използват за творчески цели, за сглобяване на неща заедно, поддръжка и ремонт, строителство, изработка и както за производствени, така и за инженерни цели. Тези пластмасови лепила се отличават със силните си свързващи свойства; отлични топло-, ударо- и химически устойчиви свойства и изолационни свойства. Тези пластмасови лепила се предлагат в готови за употреба пакети, спринцовки, контейнери и патрони за пистолет за лепило . Преди да сравните две от обичайните лепила за пластмаси, използвани за различни цели, трябва да знаете някои от свойствата на всеки вид лепило.

Смола лепило е лепило, което се предлага както в прах, така и в течна форма. Прахообразната форма на този вид лепило може лесно да се смеси с вода, докато течната форма обикновено е опакована с прахообразен катализатор, който трябва да добавите към сместа преди употреба. Лепенето на смола отнема повече време, обикновено около осем до десет часа. Колкото по -висока е температурата на околната среда, толкова по -кратко е необходимо лепилото да изсъхне. Смоловото лепило обикновено се използва в строителната индустрия, тъй като осигурява отлично свързване. Тъй като този вид лепило отнема повече време, за да се втвърди, той е идеален за използване в дървообработващи приложения, които обикновено са вид работа, която се нуждае от внимателно и безбързо завършване. Освен за дърво, лепилото за смола може да се използва и за стенни панели, подови покрития и плотове.

От друга страна, епоксидното лепило се счита за най -силното от всички видове лепила. Използва се за изграждане на превозни средства, самолети, както и спортно оборудване. Той е водоустойчив и не съдържа разтворители. В допълнение към превъзходните свойства на свързване, той е изключително издръжлив и много устойчив на химикали и топлина. Епоксидът е вид лепило на петролна основа, което очевидно превъзхожда лепилата в стил паста, когато става въпрос за свързване на неща заедно. Епоксидът съдържа важния елемент, епохолохидрин, който образува твърд слой, който е силно устойчив на прекомерно студ, топлина и влага. В зависимост от това коя марка сте избрали, епоксидната смола отнема само между 6-30 минути. Поради бързосъхнещите си свойства, епоксидната смола е идеална за залепване на дървесина, пластмаси и метали. В допълнение, това бързосъхнещо свойство прави епоксидната смола много скъп вид лепило. Епоксидната смола е не само отлична за промишлени цели, но е добра и за използване в домакинството. С епоксидна смола е възможно да се поправят повредени проводници и да се поправят столове и крака на масата.

Резюме:

 1. Що се отнася до образуването на здрави връзки, епоксидното и смоленото лепило могат да бъдат силни, но епоксидът е по -силен.

 2. И двата вида лепило са добри за ремонтни и строителни проекти в домакинството.

 3. Основната разлика между двата вида лепило е времето за изсъхване.

 4. Епоксидните и смолните лепила изискват смесване преди употреба, но епоксидът се втвърдява много по -бързо от лепилото за смоли.

 5. Епоксидното лепило е много по -скъпо в сравнение със смолата, тъй като има отлична способност за свързване, която надминава всички видове лепила.

 6. Смоловите лепила отнемат повече време за втвърдяване, около 8-10 часа, докато епоксидното лепило отнема само около 6-30 минути.

 7. Тъй като епоксидното лепило превъзхожда лепилото от смола, когато става въпрос за залепване, то е идеално за използване в по -големи проекти като изграждане на самолети, лодки и други подобни.

 8. Лепилото от смола е идеално за дървообработващи проекти или проекти, които не изискват бързо сглобяване.

 9. За залепване на пластмаси, метали, дърво и всякакви занаятчийски проекти, които трябва да бъдат завършени незабавно, епоксидната смола е най -добрият вид лепило за използване.

9 коментара

 1. Да кажем например, че случайно сте стъпили на лепило от смола. Колко време всъщност отнема да започнете да се придържате към обувките си? Около 10 минути или бързо свързване?

 2. Можете ли да използвате епоксидна смола или смола за изливане във форми? Опитвам се да направя диамантени преспапие. Купих формите и някой продава епоксидна смола за подове на OfferUp. Опитвам се да разбера дали мога да го използвам за моя проект.

 3. Опитвам се да използвам само смола за пода и искам да попитам колко издръжлива може да бъде тя

 4. Трябва ли да използвам епоксидна смола или смола за фалшива вода за аранжиране на изкуствени цветя? Благодаря Шарън

 5. Здравейте на всички, моят проект е химикалът за по -твърд макинг за павета за най -силните. Какво правя за това? Кой процес се използва за получаване на по -твърди химикали? Plz кажи ми. Кое е най -доброто за павета, твърди или епоксидни?

 6. Можете ли да използвате полиестерна смола за ремонт на епоксидни дъски за сърф?

 7. Какви видове бои мога да използвам за моя цветен топ лак. Кое е най -доброто. Водна боя или маслена боя

Вижте още за: , , , ,