Разлика между калциев цитрат и калциев карбонат

Калциев цитрат срещу калциев карбонат

Калцият е микроелемент, необходим за развитието на костите, регулирането на сърдечния ритъм и изграждането на мускулите. Той носи атомния номер 20 и е в изобилие на земната повърхност, както на сушата, така и в морето. Елементът е от съществено значение за ежедневното хранене на тялото.

Има две важни форми на калций; калциев цитрат и калциев карбонат . И двете са калциеви соли, които могат да се използват и като калциеви добавки за предотвратяване или лечение на дефицит на калций. Калцият, който е положително зареден, е свързан с отрицателно заредени елементи като цитрат и карбонат, за да образува калциев цитрат и калциев карбонат съответно.

Калциевият цитрат и калциевият карбонат не са еднакви. Ето къде се крият разликите:

Химична формула

Калциевият цитрат има химическата формула Ca3 (C6H5O7) 2, докато калциевият карбонат има формулата CaCO3. И двете изглеждат като твърди под формата на бял прах.

Абсорбция

Калциевият цитрат се абсорбира по -лесно от калциевия карбонат. Това е така, защото киселината в калциевия цитрат подпомага усвояването на съединението дори без нужда от вода или някаква течност за усвояването му. Междувременно калциевият карбонат се нуждае от кисела храна и напитки, за да се осъществи усвояването.

Съдържание на калций

Недостатъкът на калциевия цитрат е, че една таблетка съдържа само 21 процента калций, докато съдържанието на калций във всяко хапче калциев карбонат е по -високо при 40 процента. Отсега нататък човек трябва да приема повече калциев цитрат, за да получи приблизително същото количество калций, което се намира в калциевия карбонат.

Форми

Калциевият цитрат се появява под формата на капсули, което ги прави по -лесни за поглъщане в сравнение с по -големите хапчета калциев карбонат.

Функции и употреба

Освен като калциеви добавки, калциевият цитрат и калциевият карбонат се използват и като хранителни консерванти, добавки и ароматизатори. Но докато калциевият цитрат се използва и за омекотяване на „твърдата вода“, калциевият карбонат е причината за „твърдата вода“.

Калциевият карбонат се използва и като антиацид, облекчавайки някои състояния като киселини. Използва се и в строителната индустрия, тъй като при нагряване на съединението може да се образува негасена вар. Негасената вар може да бъде направена от мрамор и варовик. От друга страна, калциевият цитрат оставя лимонена киселина зад себе си, ако съединението е отделено едно от друго.

Странични ефекти

И двете калциеви съединения имат странични ефекти, обикновено като алергични реакции. Калциевият цитрат може да причини главоболие и запек, докато калциевият карбонат може да произвежда газове и лошо храносмилане.

Цена

Калциевият цитрат е по -скъп за закупуване в сравнение с калциевия карбонат.

Резюме:

  1. Химически, калциевият карбонат и калциевият цитрат не са еднакви; те имат различни химични формули. Калциевият цитрат има химическата формула Ca3 (C6H5O7) 2, докато калциевият карбонат има формулата CaCO3.
  2. Калциевият карбонат и калциевият цитрат са две форми на калций и се използват като калциеви соли. Тези калциеви съединения се използват като добавки за хора, които имат недостиг на калций. И в двата случая положително зареденият калций е съчетан с отрицателно заредени частици като цитрат и карбонат.
  3. Като калциеви добавки и калциевият карбонат, и калциевият цитрат се различават в много отношения. Калциевият цитрат, например, има по -добра скорост на усвояване в сравнение с калциевия карбонат. Калциевият цитрат не се нуждае от кисела храна или напитка, когато се приема. Въпреки това, калциевият карбонат има по -високо съдържание на калций в сравнение с калциевия цитрат. Последната добавка има само 21 процента калций, докато калциевият карбонат има по -висока норма от 40 процента.
  4. Калциевият карбонат обикновено се опакова в големи хапчета, което ги прави трудни за поглъщане за някои хора. Междувременно калциевият цитрат се предлага в малки капсули за лесен прием и храносмилане.
  5. Поради съдържанието и размера на опаковката, човек, който приема калциев цитрат, трябва да приема повече в сравнение с човек, приемащ калциев карбонат.
  6. Цената между двете калциеви добавки също се различава. Калциевият цитрат е на цена по -висока от калциевия карбонат.

1 коментар

  1. Четох вашата статия за по -лесното усвояване на калциевия цитрат от калциевия карбонат. Вярно ли е това, ако човек приема ТЕЧЕН калциев карбонат с витамин D? Лекарят ми каза да приемам 1200 единици на ден (с витамин D), но не посочи цитрат или карбонат.

Вижте повече за: , , ,