Разлики между изкуствения подбор и естествения подбор

Изкуствен подбор срещу естествен подбор

Често ли сте се чудили как съществуват няколко вида растения и животни ? Това е така, защото организмите се размножават и размножават. Нов живот може да се роди от изкуствен подбор или естествен подбор. Тази статия ще ви даде отговори защо организмите имат различни черти един от друг и какви точно са разликите между изкуствения подбор и естествения подбор.

Ако се питате защо кучетата имат няколко породи, това е така, защото са преминали през изкуствен подбор. Изкуственият подбор е неестествено отглеждане на растения или животни. Хората обикновено инициират този неестествен процес, за да създадат по -желана черта или характеристика. Изкуственият подбор се нарича още „неестествен подбор“ или „селективно развъждане“. Например, много от нашите опитомени кучета идват от рода на вълка, техните първоначални предци. Хората провеждат експерименти как да отглеждат по -малко агресивен кучешки домашен любимец чрез изкуствен подбор. От рода на вълка, сега ние имаме различни кучешки породи като булдог, Коли, Dachshunds и т.н. Хората предпочитат изкуствена селекция, защото можем да се размножават растения и животни с по-желани черти. Въпреки това, поради изкуствения подбор, дори ако успешно сме създали нова порода, изкуствено подбраният живот не е подходящ за живеене в дивата природа. Изкуствено подбраните растения и животни не могат да оцелеят в дивата природа, тъй като често развиват генетични дефекти. Затова е най -добре да се грижим за тях в домовете си. По принцип изкуственият подбор се контролира от хора. Ако хората искат да имат по -меси крави, те често избират женска и мъжка крава, които и двете имат големи тела. Когато двете крави се чифтосват, най -вероятно тяхното потомство също ще бъде дебело и голямо. Продължаващата практика на това чифтосване скоро ще сложи край на слабите крави. Що се отнася до растенията, разгледайте различните видове оризови растения. Някои оризови растения носят пълни зърна, докато други произвеждат кльощави зърна. Това също е резултат от изкуствен подбор. Земеделските стопани вече могат да отглеждат различни видове оризови растения заедно, за да произвеждат желаните от тях зърна. От друга страна, процесът на естествен подбор е дело на природата. Хората не пречат на отглеждането на растенията или животните. Потомство ще се роди от природни фактори и благоприятни условия. Например записите показват, че някои жирафи имат по -къси шии от други жирафи. С течение на времето жирафите с по -къси вратове изчезнаха в дивата природа, защото инстинктът на жираф с по -дълъг врат е да се чифтосва само с жираф с по -дълъг врат. По -дългата шия гарантира, че нейното потомство има по -голям шанс за оцеляване.

Друг пример е тигърът с раирана козина. Природата много предпочита тигрите с раирана козина, защото им позволява лесно да се промъкнат върху плячката си. От друга страна, тигри с по -малко ивици или изобщо без ивици не оцеляват дълго в дивата природа, защото лесно се откриват от плячката си и след това ще избягат. Естественият подбор често се занимава с това как определен вид или порода е заличен в историята. Природата може да е трудна за дивите растения и животни, но всичко върви точно така - оцеляват само най -силните.

Резюме:

  1. Изкуственият подбор се нарича още „селективно развъждане“ и „неестествен подбор“. Това е процес на подбор, при който хората пречат на чифтосването на организмите.
  2. Естественият подбор е дело на самата природа. Растенията и животните се размножават според потока на природата.
  3. Изкуственият подбор благоприятства създаването на организми с по -желани черти, докато естественият подбор благоприятства създаването на най -подходящите организми, които могат да оцелеят в дивата природа.

1 коментар

  1. Да, много е полезно

Вижте повече за: , , , , ,