Разлика между LED подсветка и Full LED телевизор

LED подсветка срещу пълен LED телевизор

В стремежа си да прокарват своите продукти, компаниите често пускат на пазара своите продукти, използвайки определени модни думи, които могат да бъдат подвеждащи. В този случай терминът „LED“ подвежда хората да мислят, че имат LED телевизори, когато все още е същият LCD телевизор. Терминът LED подсветка възникна, когато производителите смениха CCFL тръбите, разположени отстрани на екрана, използвани за осветяване на LCD дисплея. За да се разграничат от телевизорите със светодиодна подсветка, производителите, които използваха пълни светодиодни масиви, нарекоха своя продукт Full Array LED TV, който по -късно беше съкратен до Full LED TV. Както може би се досещате, основната разлика между тези два е как са разположени светодиодите и колко светодиоди има. Както вече беше посочено, телевизорите със светодиодна подсветка имат светодиоди само по краищата на екрана, докато Full LED телевизорите имат светодиоди, разпределени в мрежа по целия дисплей.

Най -голямото предимство на Full LED пред LED подсветката е, че яркостта се разпределя по -равномерно по екрана. Тъй като в средата на телевизорите с LED подсветка няма източник на светлина, той разчита на дифузера, за да разпредели светлината равномерно. Това обаче никога няма да бъде наистина равномерно, тъй като страните винаги ще са по -ярки от центъра. Пълните светодиоди могат да постигнат истинска равномерност, тъй като източникът на светлина се разпределя равномерно по екрана.

Друго предимство е функция, наречена „локално затъмняване“, или способността да се контролира яркостта на светодиодите в определени части на екрана. Тази функция позволява на Full LED телевизорите да постигнат отличен контраст. Добър пример би била сцена в тъмна пещера с факла в средата. С телевизор с LED подсветка, светодиодите трябва да светят ярко, за да направят фенерчето ярко, но част от светлината ще проникне през страните и ще измие наистина черните участъци на екрана. С Full LED телевизори е възможно да изключите светодиодите встрани за по -дълбоки черни цветове, като същевременно разгънете централната зона до максимална яркост на фенерчето.

Единственото предимство на телевизорите с LED подсветка е тънкостта, която може да се постигне. Пълните LED телевизори са малко по -дебели от дисплеите с LED подсветка, отчасти поради дебелината на светодиодите и отчасти поради материала, който държи светодиодите.

Резюме:

1. Телевизорите с LED подсветка имат светодиоди само по краищата, докато телевизорите с пълен LED имат светодиоди, разпръснати по целия екран. 4. Пълните LED телевизори могат да постигнат по -добър контраст от телевизорите с LED подсветка 5. Пълните LED телевизори могат да бъдат малко по -дебели от телевизорите с LED подсветка

2 коментара

  1. Благодаря за ясното и кратко описание между двата различни LED панела. Бих искал да знам, ще светне ли светодиодът като същият като светодиод с пълен масив? Това различна ли е формулировката за същия панел? В момента пазарувам за телевизор и виждам, че има LED подсветка, LED свети и само LED. Каква би била разликата между LED светещ и LED?

  2. ще се отнася ли това и за екраните на компютрите? Имам HP със светодиодна подсветка какво да търся в нов? много благодаря за помощта

Вижте повече за: