Разлика между AHCI и ATA

AHCI срещу ATA

ATA (AT Attachment) е стандарт, който съществува от доста време и първоначално е проектиран да създава интерфейс между устройства за съхранение като твърди дискове и процесора. Тъй като ATA е много стар, той е подобряван няколко пъти. Има два вида ATA, първият е паралелен ATA (PATA), а вторият е сериен ATA (SATA); въпреки че използването на ATA често се отнася до първите, тъй като ATA и PATA са синоними преди появата на SATA. От друга страна, AHCI (Advanced Host Controller Interface) е интерфейс на хост контролер, който е проектиран за SATA. Той определя начина, по който се предава информация между устройството за съхранение и хоста.

Тъй като AHCI е сравнително нов, той не е съвместим с по -старата ATA. Възможно е да се използва AHCI само с SATA съвместими дънни платки и твърди дискове. Дори когато използват SATA, потребителите все още имат възможност дали да използват AHCI или по -старата реализация на PATA. Това има за цел да подобри съвместимостта с по -стари устройства, които имат SATA контролери, но не могат да внедрят AHCI. Ако вече имате инсталирана Windows с избрана ATA, е малко трудно да преминете към AHCI, тъй като системата ви може да няма инсталирани правилните драйвери, което води до син екран на смъртта. Най -лесният и най -ясен начин за преминаване към AHCI е да направите нова инсталация на вашата операционна система. Въпреки че е лесно, все пак отнема много време и може да не си струва времето.

AHCI не е без своите предимства. Може да не си струва да навлизате в детайлите на спецификацията, но AHCI отключва две функции, които няма да намерите на твърдите дискове, които използват ATA. Първият е горещо включване или възможност за добавяне/премахване на твърди дискове от системата, без да се налага да рестартирате компютъра. Той основно третира вашите твърди дискове като карти с памет или всякакви сменяеми носители. Втората функция е NCQ (Native Command Queuing). NCQ позволява на контролера да променя реда на заявките, за да сведе до минимум броя на завъртанията, необходими за извличане на всички данни.

Резюме:

AHCI е интерфейс за контролер, докато ATA е стандарт за свързване на устройства за съхранение

AHCI не е съвместим с ATA

AHCI има много разширени функции, които не са налични с ATA

Вижте повече за: