Разлики между Джърси и Пике

Джърси срещу Пике

Хората обичат да носят всякакъв вид облекло, което ги кара да се чувстват комфортно. Използваният материал и видът на плетене допринасят значително за комфорта на определен материал. Сред популярните материи са трико и пике. В тази статия нека научим за разликите между фланелка и пике.

Може би почти всеки знае какво е фланелка, тъй като обикновено се свързва със спортни облекла. Джърси всъщност е вид плетени дрехи. Обикновено се прави от вълна или памук. Този тип плетени дрехи могат да бъдат тъкани с ръкави и копчета или могат да бъдат тъкани като пуловер. Тъй като може да се носи като пуловер, всички го наричат ​​и пуловер.

Облеклото от фланелката получи името си от мястото, където е представено за първи път - Джърси, Нормандските острови. От Средновековието Джърси на Нормандските острови е широко известен със своята търговия с плетиво. Споменатото място е бил голям износител на трикотажни изделия. Независимо дали е кръгла или плоска, повечето форми на трикотаж са трико. „Нормандските острови“ се наричат ​​„фланелка“. Традиционният цвят на фланелката е тъмносин. Боята те използват не е вредно за натурални масла вълната, която е защо екипите са водни устойчиви.

Споменахме по -рано, че фланелката се използва популярно и като спортна риза. Обикновено вашият отбор (във всеки спорт) носи една и съща фланелка с вашето собствено съответно име, номер на отбор и лого. Фланелката символизира отбора, който представлявате. Джърси се превърна в символично облекло в областта на спорта. Други спортни отбори правят фланелката на играча „пенсионирана“. Ако фланелката е „пенсионирана“, бъдещите членове на отбора нямат право да носят фланелка със същия номер като предишния играч. Това служи като почетен акт за постиженията на предишния играч през неговото време.

Друга прекрасна дреха, която можете да носите, е тъканта Pique. Всъщност „пике“ се отнася до стил на тъкане. Пике е известен също като марсела. Ако фланелките са направени от вълна или памук, пике обикновено се плете с памучна прежда. Пике не е обикновената ви тъкан. Както е дефинирано от други източници, той се характеризира с повдигнати успоредни корди или фини ребра.

Ако трикотажните платове обикновено се използват за изработка на спортни облекла, тъканите от пике обикновено се използват за изработване на бели вратовръзки. Говори се, че тъканта пике е измислена с цел изработване на бели вратовръзки. За разлика от всяка друга материя, тъканта от пике е по -удобна за използване при изработване на бели вратовръзки, тъй като държи повече нишесте и произвежда по -твърда предна риза.

Стилът на тъкане на пике съществува от края на 18 век и е въведен от индустрията на памук в Ланкашир. Твърди се, че пикето е опит за имитация на провансалските юргани, произведени в Марсилия. Следователно терминът „marcella“ е въведен от споменатото място. Пикантната тъкан по -късно се превърна във важна търговия за индустрията на памук в Ланкашир.

Пиките също могат да бъдат направени в няколко шарки, а не само на фините ребра. Пиките могат да имат модели на пчелна пита, модели на корди, шарки за вафли и модели на птичи очи. Но за да се направят тези различни модели, памучната прежда се нуждае от добавяне на друг вид прежда, наречена прежда за пълнене. По -тънките прежди могат да придадат по -голяма дълбочина на дизайна на тъканите.

Резюме:

  1. Трико може да бъде направено от вълна или памук, докато пике може да бъде направено от памучна прежда с прежда за пълнене.

  2. Футболките обикновено се използват за създаване на спортни облекла, докато пиките обикновено се използват за създаване на бели вратовръзки.

  3. Фланелките са въведени за пръв път в Джърси, Каналовите острови, докато пиките са въведени за първи път от индустрията на памук в Ланкашир.

1 коментар

  1. Плетената фланелка (и пиковата плетка по този въпрос) не е ограничена до някакви конкретни влакна или смес от влакна. Те са просто методи за изграждане. Исторически те може да са започнали с определени влакна (вълна и памук), но е погрешно да се предполага, че ще намерите само трикотажни трикотажи с тези смеси. Някои от най -популярните трикотажни тъкани на пазара за спортни изпълнения са изработени например от полиестерни смеси от микродение. Освен това, модел на плетене на пике се използва в много дрехи, а не само в бели вратовръзки. Цветът не влияе върху избора на модела на плетене. Също така, авторът се позовава на тъкане и плетене взаимозаменяемо, което е напълно объркващо за всеки, който разбира формирането на тъкани. Плетене и тъкане са различни и отделни техники за комбиниране на прежди в тъкани. Смятам, че тази статия е слаб опит за разглеждане на темата и още по -лошо, който служи за подвеждане на всеки, който я прочете.

Вижте повече за: , , , ,