Разлика между цепелини и дискове

zeppelin_450 Цепелини срещу Blimps

Граф Фердинанд фон Цепелин е създателят на проектите, които са в основата на изграждането на цепелин, вид твърд дирижабъл. Те бяха широко използвани като бомбардировачи и разузнавачи от германците по време на Първата световна война. Популярността на цивилните цепелини нараства през 20 -те години на 20 -ти век и през 30 -те години на миналия век. По принцип цепелинът е направен от твърд скелет от метална сплав, образуван от пръстени и греди, изпълнени надлъжно. Този дизайн беше изгоден, тъй като дирижабълът можеше да бъде построен по-голям от неподвижен дирижабъл, позволявайки да се вдигат по-тежки товари и да се монтират по-мощни двигатели, както и да може да изминава по-големи разстояния при променящи се метеорологични условия. Нетвърдите дирижабли, като дирижаб, използват свръхналягане, съдържащо се в единичната газова торба, за да поддържат формата си. Първото поколение цепелини беше много основно по своята същност, състоящо се от дълъг цилиндричен съд, който беше равномерно тесен в двата края и с многопластови перки.

Blimps са основно нежестки дирижабли, които нямат кил вътре, за да поддържат формата си. Дръжката не съдържа никаква форма на твърда вътрешна структура или рамка за поддържане на формата на въздушната възглавница. Вместо това те се пълнят с лек газ с високо налягане, което осигурява „повдигаща“ сила на самолета, както и поддържане на неговата форма. Формите на блиндовете изглеждат отблизо като акостирани балони, но за разлика от балоните, дисковете имат задвижване. Блимпът съдържа лек автомобил, наричан още „гондола“, и това е единствената солидна част от дирижабля. Промените в температурата водят до променливи обеми на повдигащия газ , но това се противодейства с помощта на въздушни възглавници или балонети, които поддържат постоянно свръхналягане. Блимпът се нуждае от достатъчно свръхналягане, за да поддържа волана и скоростта . Към лекия автомобил са прикрепени витлови двигатели, които при някои модели могат да се управляват. Корпусът може да се надуе с помощта на въздушния поток на витлото, но размерът на шайбата е силно ограничен от нестабилността на корпуса. Поради факта, че те са доста по -лесни за конструиране, дисковете са най -често срещаните дирижабли, които се правят.

Резюме:

1. Блумите поддържат формата си, като използват вътрешно свръхналягане, докато цепелините имат твърда рамкова структура, която им придава формата.

2. Поради своята твърдост, цепелините могат да пътуват на по -големи разстояния от дисковете, чиято форма може да бъде повлияна от промените във времето.

3. Цепелините могат да носят много по -тежки товари от дисковете.

Вижте повече за: ,