Разлика между ковано желязо и чугун

iron Ковано желязо срещу чугун

Желязните декорации наистина могат да подобрят красотата на вашия дом, както отвътре, така и отвън. Може би сте чували за имената, отливани и ковани, и е важно да знаете как се различават. Независимо от различията им, и двата елемента могат да се превърнат в красиви добавки към вашия дом, но имайте предвид, че те не са еднакви.

Основната разлика между ковано и чугунено е как се образуват. Що се отнася до кованото желязо, металът е бил постоянно удрян от някои инструменти, за да придаде желаната форма. Напротив, чугунът е пълна противоположност на кованото желязо, тъй като желязото се образува директно, след като втечненият метал е бил излят в предварително оформен контейнер за формоване, придавайки на желязото формата (след като се втвърди).

Първоначално кованотожелязо се е произвеждало чрез постепенно топене на метал при много ниска температура. Функцията на чука след топенето е да премахне нечистите компоненти на металния продукт. Това е точно мястото, откъдето произлиза името „ковано желязо“. „Ковано“ е основно дума, синоним на обработено желязо . Поради бавния процес на топене при идеалните температури, полученото желязо е относително чисто. Още повече, че този артикул е ютия, която издържа на екстремни метеорологични условия и няма да ръждясва или корозира.

От другата страна на монетата, топенето начугун се извършва сравнително по -бързо от процеса на ковано желязо. Температурата по време на този процес също се повишава, за да се ускори скоростта на топене на металните компоненти. В резултат на това продуктът от процеса на топене е желязо, което не е толкова чисто, колкото кованото желязо. Чугунът може да приеме всякаква форма въз основа на формоващите контейнери. Поради примесите си, чугунът често се счита за „чупливо“ желязо и е по -малко вероятно да издържи на суровите условия на околната среда. Чугунът също ще се счупи лесно, когато бъде ударен от мощен инструмент, като например чука.

Поради тези различия кованото желязо е идеалният елемент за декорация на открито. Едно обаче все още е ясно; и двата вида желязо все още са добри декоративни елементи във вашия дом.

1. Кованото желязо е по -стабилно, чисто и по -силно, в сравнение с чугуна. 2. Кованото желязо се топи бавно, докато чугунът се подлага на по -бърз процес на топене. 3. Кованото желязо е най -добре на открито, докато чугунът е добър вътрешен декоративен елемент.

Вижте повече за: ,