Разлика между бял ориз и кафяв ориз

rice Бял ориз срещу кафяв ориз

Белият и кафявият ориз имат много разлики. На първо място, обвивката дава на двата сорта ориз отличителните си имена. Кафявият ориз получава името си от естествената си кафява люспа, а белият - от бялата си природа, след като е бил полиран.

Белият ориз е полиран ориз. За направата на бял ориз триците се отстраняват от зърното. Допълнително се полира, за да стане бял и гладък. Но при кафявия ориз външните слоеве остават непокътнати.

Когато се гледа разликата между бял ориз и кафяв ориз, белият ориз се готви по -бързо от кафявия. Ако кафявият ориз трябва да се свари по -бързо, той трябва да се накисне във вода за няколко часа. Свареният бял ориз също е по -пухкав от кафявия.

Е, друго предимство с белия ориз е, че той може да се съхранява за по -дълги периоди от кафявия сорт. Това е така, защото всички мазнини, съдържащи се във външната обвивка, се отстраняват в белия ориз. За разлика от кафявия ориз, белият ориз също може да се съхранява при всякакви неблагоприятни условия. От друга страна, кафявият ориз трябва да се съхранява в хладилник и да се яде в рамките на шест месеца.

Известно е, че кафявият ориз има повече хранителни вещества от белия ориз. Кафявият ориз идва с по -голяма хранителна стойност от белия ориз. Кафявата обвивка съдържа повече витамини, протеини и минерали, които не се срещат в белия ориз. По време на полирането витамините и хранителните минерали се губят. Кафявият ориз може да се нарече като цяло естествено зърно, тъй като всички протеини и минерали са доста непокътнати в него.

Кафявият ориз също се счита за по -вкусен от белия ориз. Той е по -дъвчащ от белия сорт. Въпреки че двата сорта ориз съдържат почти еднакви количества въглехидрати, протеини и калории, те се различават в хранителното съдържание.

Да видим как се различават по хранителната си стойност. Докато чаша кафяв ориз съдържа 232 калории , същото количество бял ориз съдържа калории от 223. Съдържанието на протеин в кафявия ориз достига 4,88 g и 4,10 g в белия ориз. Кафявият ориз съдържа 49,7 g въглехидрати, 1,17 g мазнини и диетични фибри 3,32 g. белият ориз съдържа въглехидрати (49,6 g), мазнини (0,205 g) и диетични фибри (0,74 g).

Резюме 1. Белият ориз е полиран ориз. В кафявия ориз външните слоеве остават непокътнати. 2. Белият ориз се готви по -бързо от кафявия ориз. 3. Белият ориз може да се съхранява за по -дълго време. Browen ric може да се съхранява максимум до 6 месеца. 4. Кафявият ориз идва с по -голяма хранителна стойност от белия ориз

2 коментара

  1. Тази статия често бърка двата вида ориз ...

    „Когато се гледа разликата между бял ориз и кафяв ориз, бившият сорт се готви по -бързо от белия. Ако кафявият ориз трябва да се свари по -бързо, той трябва да се накисне във вода за няколко часа.

    „Е, друго предимство на белия ориз е, че той може да се съхранява за по -дълги периоди от белия сорт.“

Вижте повече за: ,