Разлика между компресор и Турбокомпресор

Photo credit : Panoha

Фото кредит: Panoha

Supercharger срещу Турбокомпресор

Компресори и турбокомпресори са две устройства, които са предназначени за повишаване на ефективността на двигателя. Те правят това чрез компресиране на въздуха, който постъпва на двигателя, за да се увеличи количеството на кислород за горенето. Повече кислород се равнява на по-голяма взрив, който резултати на повече мощност . Разликата между компресор и турбокомпресор е в това как те се захранват. Компресор се захранва директно от коляновия вал на двигателя, който е свързан чрез ремъци. От друга страна, турбокомпресор се захранва от турбина, която се поставя на отработилите газове на двигателя. Когато водачът натисне надолу педала на газта, двигателят произвежда повече въздух, който се върти турбината по-бързо, принуждавайки компресора да настоява повече въздух към двигателя.

Поради начина, по който са проектирани, компресори са по-неефективни в сравнение с турбокомпресори. Тъй като това е свързано с двигателя на колата, той ще трябва да се упражнява повече усилия, за да мощност и двете колела и компресор в същото време. Това не е случаят с турбокомпресори, тъй като произтича енергия от силата на отработените газове, които в противен случай биха били губи.

страна Негативната да има турбокомпресор вместо компресор е в разликата във времето между момента, в който постави крака си надолу и времето тласък влиза в сила, се нарича времето на забавяне. Това е така, защото това отнема известно време, преди количеството газ в отработените газове се повишава, след като се ускори. Това може да бъде доста объркващо за тези, които не се използват още и може да доведе до неприятни изненади като ще трябва да се изчисли колко ще бъде тласък. Този проблем не се случи с компресори като тласък случва почти мигновено.

Компресори са най-доброто за състезателни автомобили и други превозни средства, при ефективност отнема задната седалка на властта и отговор. Тя консумира много повече гориво, но това ви дава незабавен мощност, когато имате нужда от него. Турбокомпресори са добри за хората, които искат малко повече допълнително от своите пътувания, без да губите много пари за гориво.

Резюме: 1. компресор обикновено се задвижва от двигателя, докато турбокомпресор се задвижва от изпускателната тръба на двигател 2. компресор отнема една малка част от мощността на двигателя и е по-малко ефективен от турбокомпресора 3. турбокомпресор страда от забавяне които компресор не страда от

Вижте още за: , ,