Разлика между стомана и мед

copper-pd Стомана срещу мед

Стоманата е метална сплав, докато медта се среща естествено като един от малкото метали, който съществува като елемент в естествената си форма в света. Стоманата се състои от желязо и различни количества въглерод; от друга страна, медта е химичен елемент със символа Cu и атомен номер 29. Стоманената сплав се състои от два или повече елемента и съдържа желязо и въглерод или други метали. Разликата между стомана и мед е бактериалната корозия. Медта е устойчива на корозия в подземни среди, а стоманата може да ръждяса. Медта ще корозира във влажен въздух, бавно и потъмнява, образувайки слой от меден оксид. Стоманата, с повече въглерод и желязо в нея, също ще ръждясва във влажен въздух. Медта е с висок проводник и е много популярна за топло и електрическа проводимост. Стоманата също е добър проводник, но проводимостта на медта е многократно по -висока от стоманата.

Медта е пластичен метал, а чистата мед е мека, пластична, немагнитна и без искри, докато стоманата е магнитна и някои от нейните форми могат да бъдат манипулирани, за да се получат различни форми и форми. Медта е съставна част на различни метални сплави, а самата стомана е сплав. Честото използване на медта е във военни приложения, оръжия, електрически проводници, водопроводни и отоплителни приложения, тръбопроводи, прибори за готвене и за монетосечене. Стоманата е строителен материал и се използва най -вече за изработка на стоманени конструкции, стоманени врати и дръжки, пирони и болтове, автомобили, рамки, мебели, съдове и прибори. Биологичната роля на медта е, че човешкото тяло съдържа около 1,4 до 2,1 mg на kg телесно тегло. Недостигът на мед или натрупването в организма често могат да причинят заболявания. Той се намира и в различни ензими. Медна токсичност може да възникне и при корозия на медни съдове. Стоманата, когато е легирана с хром или други метали, се използва и за хирургични импланти, като метал в метална тазобедрена става и зъбни импланти. Използва се и като плот и кухненски аксесоар поради хигиенните си свойства. Стоманата е по -здрава от медта и може да понесе повече умора. Медта е пластична и може да бъде свързана с тънки, здрави и фини проводници.

Различни опасности по отношение на някои от приложенията за мед са, че те не са огнеупорни, могат да оцветят дрехите, а дрехите, изперени във вода, могат да корозират. Стоманата е по -тежка и пластичността й варира значително. Медта и стоманата са били използвани и при монетосеченето. Стоманата, създадена през 1943 г. от американското правителство, беше катастрофа, докато медта все още се използва от много страни като Съединените американски щати, европейските държави, Нова Зеландия, Австралия и Обединеното кралство. Медта е бактерицидна и има свой уникален естествен цвят.

Резюме:

1. Медта съществува естествено, тъй като е елемент, докато стоманата е сплав.

2. Въпреки че стоманата е по -здрава, но медта е по -тежка от стоманата и двете могат да корозират във влажна среда. Плътност : мед - 8 960 кг/кубичен метър стомана - студено валцуван 8 000 кг/кубичен метър - въглерод 7 760 кг/кубичен метър - волфрам 8 080 кг/кубичен метър - неръждаема 8 000 кг /кубичен метър 3. Медта се използва широко за военни, електрически, хирургически, окабеляване и тръбопроводи, докато стоманата се използва за строителни конструкции, врати и много други индустрии като автомобили.

4. Стоманата не се използва за монетиране, докато медта в монети все още се използва от много страни по света.

5. Пластичността варира значително в стоманата в сравнение с медта, която е пластичен, ковък, немагнитен и неискрящ метал.

7 коментара

 1. Стоманата не е по -тежка от медта. Медта има плътност 8,96 грама на кубичен сантиметър. Желязото, основната съставка на стоманата, има плътност 7,87 грама на кубичен сантиметър.

  • Стоманата е по -тежка от мед, тъй като е сплав и може да понесе повече умора, тъй като е здрава, докато медта е ковък, следователно може да се направи всякаква форма, която показва, че стоманата е по -плътна от медта

   • Райън е прав, медта има по -висока плътност от стоманата. За същия обем тежи повече. Публикуваната статия е грешна в това отношение. Моля, поправете.

    Медта е по -тежка от стоманата.

    Цитат: „Не това, което не знаеш, те вкарва в беда, а това, което знаеш със сигурност, просто не е така.“ Марк Твен

   • Плътността е маса/обем, куб мед ще има по -голяма маса от куб стомана с еднакъв размер и следователно е по -плътен.

    • Джеб е прав, Йов не е.

     Освен това Google трябва да използва тази статия в основното заглавие, защото сега Google казва, че стоманата е по -тежка от медта. Направете основно търсене в Google, „Стоманата по -тежка ли е от медта“, това е първата статия, която се показва и гласи „Стоманата е по -тежка от медта“, НЕПРАВИЛНО! Тази статия трябва да бъде оттеглена.

     Най -добрият пример, не вярвайте на всичко, което четете.

 2. Хубаво написана статия и съм съгласен с повечето, но за съжаление погрешна в последната част. Медта е по -плътна от стоманата. Силата и твърдостта нямат значение между двете, това не е част от изчислението. Ако имате еднакъв обем както за стомана, така и за мед, медта ще тежи повече.

  Плътност x обем = маса (тегло)

  Използвайки 1,00 in³ куб от стомана и мед тук е вашата маса и за двете. (Плътност: стомана = 0,283 lb/in³, мед = 0,324 lb/in³)

  Маса на стоманата = 0,283 x 1,00 = 0,283 lb. Маса на медта = 0,324 x 1,00 = 0,324 lb.

 3. Стоманата е била използвана от САЩ През 1943 г. Съединените щати са участвали изцяло във Втората световна война, а стоманата е била използвана за монети, за да направи повече Cooper на разположение на военните усилия. Към този момент от историята САЩ все още не са се превърнали в стотинка на съвременното правителство (предназначено за игра на думи).

Вижте повече за: , ,