Разлика между стомана и чугун

iron Стомана срещу чугун

Желязото е твърд сив метал и по -тежък от всички други елементи, открити на Земята. По време на процес примесите или шлаката се отстраняват от желязото и се превръщат в стоманена сплав. Това потвърждава, че стоманата е сплав, докато желязото е елемент. Желязото съществува в естествени форми и учените са го открили и в метеоритните скали. Основната разлика между двата елемента е, че стоманата се произвежда от желязна руда и метални отпадъци и се нарича сплав от желязо с контролиран въглерод. Като има предвид, че около 4% въглерод в желязото го прави чугун, а по -малко от 2% въглерод го прави стомана.

Чугунът е по -евтин от стоманата и има ниска точка на топене с възможност за формоване във всякаква форма или форма, тъй като не се свива, когато изстине. Стоманата се произвежда с контролирано количество въглерод, докато чугунът може да има произволно количество въглерод. Въглеродите и други метали като хром се добавят към желязото за получаване на сплави и различни качества или марки стомана, като неръждаема стомана.

Друга разлика между стомана и чугун са техните свойства. Свойствата на стоманата са, че е мека, по -трудна за отливане и има относително висок вискозитет. Свойствата на чугуна са, че е чуплив, по -амортизиращ и абсорбира вибрации и шумове. В разтопена форма чугунът е достатъчен за направата на отливки от всякакъв вид, от компоненти на различни машини до сложни форми, като чугунени или ковани мебели или порти. Той е леко разрушителен при пробиване, произвежда прах и не се огъва и не се вдлъбна, защото е много твърд, но се чупи лесно - за разлика от стоманата. Стоманата произвежда чипс, ако е смилана и е ковък. Якостта на чугуна и стоманата също е спорна, тъй като някои смятат, че стоманата е по -здрава от чугуна, а други смятат, че желязото и стоманата са едно и също нещо, но истината е, че чугунът има по -голяма якост на натиск, а стоманата е по -опън . В сравнение с чугуна, стоманата превъзхожда напрежението и не ръждясва.

Чугунът и стоманата се използват като строителни материали и се използват за изграждане на конструкции за сгради. Стоманата се използва за направата на греди, врати и др. Чугунът е бил използван за направата на тръбопроводи и улуци в миналото. Все още се използва за производство на капаци на шахти, блокове на цилиндрите в двигателите на автомобили и за много тежки и скъпи съдове за готвене, освен другите му приложения като строителен материал. Стоманата е предпочитана от автомобилната индустрия за производство на стоманени части и компоненти и се използва в различни други индустрии за производство на инструменти, ножове, рамки, пирони и др.

Резюме:

1. Стоманата е сплав или желязо, а чугунът е твърд сив метал.

2. Чугунът е по -евтин от стоманата и има ниска точка на топене с възможност за лесно формоване.

3. Стоманата е мека и по -трудна за отливане и губи вискозитет.

4. Чугунът се използва за направата на капаци на шахти, тръбопроводи и улуци.

5. Стоманата се произвежда за изработване на инструменти, конструкции, ножове и др.

12 коментара

 1. тя засяга всички елементи, особено чугун и стомана

 2. тя засяга всички елементи, особено чугун и стомана. стоманата се произвежда с различна форма, тя има 2 процента, докато чугунът има 4 процента

 3. Последното твърдение в третия абзац е погрешно: „В сравнение с чугуна, стоманата има по -добро напрежение и не ръждясва.“ Стоманите също ръждясват, моето Subaru от 1974 г. или всеки автомобил Honda от този период е свидетелство, а при някои условия стоманата ръждясва повече. „Чугун и стомана корозират; въпреки това, поради съдържанието на свободен графит в чугун (3% - 4% тегловни или около 10% обемни), неразтворим графитен слой от корозионни продукти остава в процеса на корозия. Тези корозионни продукти са много плътни, полепнали, имат значителна здравина и образуват бариера срещу по -нататъшна корозия. Поради отсъствието на свободен графит в стоманата, корозионните продукти имат малка или никаква якост или адхезия и се отлепват при образуването им, като по този начин представляват свежи повърхности за по -нататъшна корозия. от CISPI - устойчивост на корозия.

 4. Стоманата съдържа <2% въглерод, а чугунът съдържа 2 до 6,67% въглерод

 5. Мразя да го казвам, но спрях да чета, след като първото изречение беше фактически погрешно. Желязото не е най -тежкият елемент, открит на земята, нито от далечен изстрел. Сребро, олово, живак, уран, злато са по -плътни и по -тежки, а те са само добре познатите.

  • Само дето не намирате елементарен уран на Земята, но намирате елементарно желязо ...

   • Здравейте. Знам, че това е стара публикация, но почувствах необходимостта да добавя няколко неща, само за да помогна потенциално на тези, които може да се натъкнат на това в търсене на отговори. Първо, в отговор на коментара ти Петър, ние абсолютно намираме Уран на Земята. Това е буквално единственото място, където сме го добивали (тъй като хората никога не са добивали никъде другаде). По -важното е, че дори по -често срещаните елементи, изброени от Дъглас, всъщност са по -тежки от желязото (златото е над два пъти по -тежко от желязото). За да назовем още няколко елемента, които са по -тежки и по -плътни от желязото: платина, паладий, плутоний, волфрам (всички те се срещат на земята, между другото) дори никелът и кобалтът са по -плътни от желязото. И има още списък с пране. И всичко това е само в отговор на първото изречение на статията. Други тук коментират много други неточности в този пост. Не коментирам, за да накарам някой да се почувства зле и не се опитвам да бъда насилник, но за тези, които може да достигнат до това, търсейки легитимни отговори, те трябва да знаят, че тази статия в никакъв случай не е точна.

 6. Възхищавам се на опита ви, но тази статия е толкова неточна.

  Аз съм професионален заварчик, дипломиран машинист и леярски работник.

  Желязото има много по -висока точка на топене от стоманата! 2800f за желязо, 2200 за стомана.

  Някои стомани са меки, но има и стомана с високо съдържание на въглерод и корозия, както и различни супер легирани.

  Много неръждаема стомана няма желязо. В зависимост от сплавта, тя може да бъде заменена с никел. (тествайте го с магнит)

  Както беше посочено, желязото далеч не е най -плътният елементарен метал.

  Главите на двигателя са изработени от алуминий.

  Чугунът всъщност е доста мек (направете тест на файла). Ако беше по -твърда от стомана, щеше да се използва за остриета. Структурата е това, което я прави крехка и пълен кошмар за машината.

  Съвременното ковано желязо е мека стомана.

 7. какво, по дяволите, казвате така ... ... всъщност мисля, че всички не сте свързани с науката и правите такива глупости. първо бих искал да ви кажа, че стоманата е по -здрава и по -здрава от чугуна и стоманата няма да ръждясва винаги, когато чугунът реагира с корозия с времето.

 8. Изказване като „Желязото е твърд сив метал и по -тежък от всеки друг елемент, открит на Земята“. просто е погрешно и прави автора „непрофесионалист“ .. не си струва да се чете повече. Мисля, че се провали по Химия 101

  Плътността на Fe е 7.876 g/ куб. См. Олово Pb е 11,34, злато Au е 19,32

  Това прави бюлетина със същия размер на Au над двойно теглото на Fe.

Вижте повече за: ,