Разлика между шампоан и балсам

shampoo Шампоан срещу балсам

Косата ви е вашата короноваща слава. Но да имаш страхотна коса надхвърля страхотното, допълващо подстригване. Грижата за косата е също толкова важна. Първата стъпка е да се уверите, че косата ви е чиста и здрава. Поради тази причина хората често биха инвестирали много в шампоани и балсами. Доста често тези две вървят ръка за ръка, че човек може да се чуди дали изобщо има разлика между двете.

Всъщност има голяма разлика между шампоани и балсами. Като начало те се различават по предназначението си. Шампоаните са продукти за грижа за косата, които се използват за премахване на мазнини, прах, мръсотия, замърсители и мъртви кожни клетки, които се натрупват върху нишките на косата ви през целия ден, без да се отстранява твърде много масло, което уврежда нишките на косата. От друга страна, балсами са продукти за грижа за косата, които се използват за омекотяване на текстурата на нишките на косата, правейки ги по -меки и много по -лесни за разресване и оформяне след измиване.

Поради разликата в предназначението, компонентите, които се използват за производството на шампоани и балсами, също са различни. Шампоаните съдържат компоненти, които са много подобни на тези, които се намират в сапуните. Разликата между двете е, че компонентите в шампоаните са много по -нежни, така че себумът, предпазващ нишките на косата, да не се отмие напълно, което може да причини косата да стане чуплива. Балсамите се състоят от овлажнители, които помагат да се направи косата по -управляема. Той също така съдържа протеини, които помагат за укрепване на нишките на косата и гланц за придаване на естествен блясък на косата ви.

Друга разлика между шампоаните и балсами е техният pH баланс. Докато шампоаните и балсами са кисели, балсамите са по -кисели в сравнение с шампоаните. Това е така, защото високо киселинно равновесие на рН намерени в кондиционери помощ насърчаване на развитието на амино киселини и да помогне на кератин за връзка върху косъма, което ги прави се появи много по-здрави, по-лъскав и пълен с тяло.

Шампоаните и балсами сега се произвеждат, за да съдържат витамини и други хранителни вещества. Въпреки това, дори витамините, които се съдържат в шампоаните и балсами, са различни. Витамините и хранителните вещества, които се намират в шампоаните, често са формулирани така, че да са насочени към корените на косата и скалпа. От друга страна, витамините, които са включени в балсами, са насочени към нишките на косата, за да я заздравят и да я предпазят от начупване и склонност към накъсване и начупване.

И накрая, има разлика в начина на използване на шампоани и балсами. Всички шампоани се използват за изплакване след нанасяне върху косата. Балсамите могат да се използват по два начина. Първият е, че се нанася върху косата и се оставя да престои няколко минути, преди да се изплакне. Другият начин е да го оставите върху нишките на косата веднага след нанасянето му.

Резюме: 1. Шампоаните се използват за почистване на нишките на косата и скалпа. Балсамите се използват, за да направят кичурите на косата по -меки и по -управляеми. 2. Шампоаните съдържат компоненти, които се намират в сапуни и са леко кисели. Балсамите съдържат овлажнители и гланцове и са по -кисели от шампоаните. 3. Всички шампоани се изплакват след нанасяне. Балсамите се произвеждат за изплакване или оставяне.

Вижте повече за: , ,