Разлика между ритъм и водеща китара

Ритъм срещу водеща китара

Музиката на китара осигурява много солидна основа за повечето песни, поради което повечето, ако не всички музиканти и създатели на песни знаят как да я свирят. Въпреки че е лесно да се научите как да използвате китарата, овладяването на различните техники, използвани от професионалните играчи, е различен въпрос. Също така често е объркващо за начинаещите да разберат разликите между ритъм и водеща китара.

Основната причина за това объркване е фактът, че всеки вид китара може да се свири като ритъм или като водеща. И двамата китаристи в група или група могат да използват един и същ вид и въпреки това всеки от тях ще трябва да свири една или друга партия. Това води до първата ключова разлика между ритъм и водеща китара: звукът.

Когато слушат музика, особено на китара, хората са склонни да следват мелодията, която се откроява най -много. Обикновено това е звукът, създаден от водещи китаристи. Дори терминът „водещ“ означава, че този раздел на китара диктува цялостното темпо на музиката. По -често слушателите говорят за това, че песента има закачлива музика.

Ритъм китарите, от друга страна, осигуряват задната кост на водещата китара. Звуците, които създават, обикновено не се открояват, защото трябва да са в синхрон с други елементи на песента като бас и перкусия. През повечето време ритмистите на китара свирят акорди последователно, докато песента приключи. Обикновените слушатели обикновено няма да открият звука, идващ от ритъм китарите, което показва колко добре се смесва с другите инструменти.

Друг аспект, в който водещата китара се различава от ритъм китарата, е свободата, която предоставя на своите играчи. Водещите китаристи могат да изпълняват рифове и сола в свободен стил в зависимост от песента, която свирят или как се чувстват по време на изпълнение. Те могат да удължат песента или да я съкратят, което всъщност е част от водещата концепция. Играчите на ритм китара не са толкова независими като водещите китаристи. Те трябва да се придържат към точните акорди, използвани в песента, в противен случай това ще повлияе на начина, по който музиката става. Те също трябва да слушат внимателно посоката на водещия китарист и да наваксат солата и рифовете му за пълна синхронизация.

Prestige също е фактор, който отделя водещ китарист от ритъм играч. Често водещите китаристи получават светлината на прожекторите заедно с певицата, докато ритъм китаристите остават на заден план заедно с другите музиканти. Но това не означава, че те са с по -малка стойност за музиката. Напротив, добрата музика може да се пуска без водещи китари, но музиката без ритъм секция е много рядка. Ето защо най -добрите китаристи могат да играят както вокално, така и ритмично свирене.

Резюме:

1. Ритъмът и оловото могат да използват един и същ тип китари. 2. Водещите китари се открояват в музикално отношение, докато ритъмните китари се сливат с фоновата музика. 3. Водещите китаристи имат по -голям контрол и свобода при свирене, докато ритъм китаристите трябва да се придържат към акордите и да следват водещия китарист. 4. Водещите китаристи са по -известни от ритмистите.

Вижте повече за: