Разлика между кварц и фелдшпат

Кварц срещу Фелдшпат

Кварцът и фелдшпатът са минерали, които се намират в земната кора.

Нека обсъдим някои от разликите между кварц и фелдшпат. Когато се сравняват двете, фелдшпатът се среща по -често от кварца.

Кварцът е минерал, който се състои от силиций и кислород. Фелдшпат е името, дадено на група минерали, които съдържат алуминиев и силициев йон. Групата на фелдшпата включва също калий (калиев оксид), вар (калциев оксид) и алуминиеви силикати на сода (натриев оксид).

Кварцът се среща в магматични, седиментни и метаморфни скали. Фелдшпатът се намира в гранитни тела и пегматитови тела.

Кварцът е по -твърд от фелдшпата. Когато кварцът отчита 7 по скалата на твърдостта на Moh, фелдшпатът чете 6.

Когато се сравняват цветовете, фелдшпатите обикновено са светли, включително розово, бяло, тен, сиво или зелено. Цветът на фелдшпата варира поради наличието на примеси. Кварцът се предлага в различни цветове, включително бял, опушен жълт, розов, виолетов, жълт, непрозрачен и кафяв. За разлика от кварца, зърната от фелдшпат се виждат замърсени поради промяна. Фелдшпатът е минерал, който е по -малко устойчив и стабилен от кварца.

Произходът на кварцовата дума е неясен. Говори се обаче, че кварцът произлиза от немския „квар“. Подобно на кварца, Feldspar също е получен от немските термини, Fel 'Feld' (означава поле) и Spath (означава скала, която не съдържа руда). Йохан Готшалк Валериус официално даде името на фелдшпат през 1747 г.

Основните производители на кварц са Съединените американски щати и Бразилия. Фелдшпатът се среща изобилно и в САЩ, Бразилия, Франция, Норвегия, Колумбия, Германия, Мексико, Индия и Испания.

Кварцът се използва като скъпоценен камък, а култивираният кварц се използва широко в електронни приложения. Фелдшпатът се използва широко при производството на съдове за хранене и се използва като плочки. Използва се и в производството на стъкло като флюс.

Резюме

1. Фелдшпатът се среща по -често от кварца.

2. Кварцът е минерал, който се състои от силиций и кислород. Фелдшпат е името, дадено на група минерали, които съдържат алуминиев и силициев йон.

3. Кварцът произлиза от немското „quar“. Фелдшпатът е получен от „Feld“ (означава поле) и Spath (означава скала, която не съдържа руда).

4. Фелдшпатите обикновено са светло оцветени, включително розово, бяло, тен, сиво или зелено. Цветът на фелдшпата варира поради наличието на примеси. От друга страна, кварцът изглежда безцветен или изглежда прозрачен.

5. Кварцът се използва като скъпоценен камък и има електронни приложения. Фелдшпатът се използва широко при производството на съдове за хранене и плочки.

3 коментара

  1. Фелдшпатът се среща в почти всички магматични скали. Може също да се наследи в седиментни скали чрез изветряне и транспортиране на магматични скали.

  2. Кварцът и фелдшпатът са минерали, които се намират в земната кора. Групата на фелдшпата включва също калий (калиев оксид), вар (калциев оксид) и алуминиеви силикати на сода (натриев оксид).

  3. Търсех значението на „Plumbogummite“, защото исках да разбера метафизичните свойства на камъка ... Попаднах на доклад, който казва, че това е комбинацията от „кварц и фелдшпат“, но предполагам, че те все още изучават камъка? …. Не беше лесно да открия това, което търсех. Ако знаете нещо за „Plumbogummite“, може ли да ме уведомите, ще съм ви много благодарен.

Вижте повече за: ,