Разлика между кварц и диамант

Кварц срещу диамант

Разликата между диаманта и кварца е, че диамантите са много по -твърди от кварца. Можем да разграничим тези минерали въз основа на техните химични свойства, употреба, цена и търсене. Химическата формула на диаманта е C и е съставен от въглеродни атоми, докато кварцът има химическото наименование SiO2 и е състав на силициев диоксид.

Цветът на диаманта е бял или обикновен безцветен. Белият нюанс на диаманта може да бъде оцветен с различни други нюанси като оранжево, кафяво или жълто. Има някои други редки видове диаманти, които се срещат в синьо, лилаво, зелено или наситено червено. Те имат бяла ивица с твърдост от 10 MOH скала. От друга страна, кварцът се среща в различни цветове като бял, кафяв, лилав и също многоцветен, заедно с безцветното разнообразие. Кварцът също има бяла ивица и тяхната твърдост в скалата на MOH е 7.

Кристалната форма на диаманта може да бъде кубична или кръгла, докато кварцовите форми в необичайни кристални образувания. Диамантите са изометрични, докато кварцът е шестоъгълен. И двете имат скалата на прозрачност от прозрачна до непрозрачна. Гравитацията на диаманта е 3,1-3,5, докато кварцът има 2,6 '' 2,7. Диамантът е адамантин с мазен блясък, докато кварцът може да има стъкловиден, смолист, адамантин и тъп блясък. Кварцът има неразличимо разцепване, докато диамантът има 1 или цялата страна, наричана още октаедрична. Устойчивостта на кварца и диаманта е крехка.

Другите имена на кварца са силициев диоксид, кристален кварц, наричан още макрокристален кварц и алфа кварц, също наричан висок кварц. Разновидностите на кварца са повече от стотици като халцедон- микрокристален, цитрин, аметист, розов кварц, скален кристал, опушен кварц, млечен кварц, рутиран кварц и сорт авантюрин. Диамантените сортове се наричат ​​Ballas, Bort, Carbonado, наричани още черен диамант и шестоъгълният диамант.

Кварцът е вторият най -разпространен минерал, докато диамантът е най -твърдото известно вещество на Земята. Диамантът е най -големият топлопроводник и има най -високия коефициент на пречупване от всички минерали. Те са студени при допир и имат свойството да стоят горещи за дълго време. Кварцът се продава и като кристали Blue RocK, които са боядисани изкуствено.

Кварцът има многобройни важни приложения, като например в електрониката, използван като осцилатор и като абразив. Използва се и в керамиката, компютрите, сапунената промишленост и търговията. Диамантът е знак за блясък, благородство и издръжливост и се използва най -вече в бижутерската индустрия. Използването на диамант включва топлоизолация, като абразиви, използвани в електрониката и в оптиката.

Резюме:

1. Диамантите са най -твърдото вещество, а кварцът е най -разпространеното вещество, открито на Земята.

2. Кварцът е по -мек от диамантите, тъй като диамантите имат твърдост 10 според скалата MON.

3. Диамантите са изработени от въглерод, а кварцът е от силициев доксид.

4. Кварцът се използва за часовници, компютри и известни търговски артикули.

5. Диамантите се използват най -вече в бижутерската индустрия.

5 коментара

  1. Посетих няколко уеб страници, но аудио функцията за аудио песни, съществуващи на тази уеб страница, е наистина страхотна.

  2. Научих това, което исках да знам Благодаря за съвета, който дадохте тук

  3. имам 2k кварц, ако някой иска да търгува, готов съм за пари ...

  4. Имам камък, за който не съм сигурен дали е диамант или кварц, бих искал да споделя снимките му от моя имейл за изясняване

  5. Имам диаманти, ако някой иска да търгува

Вижте повече за: ,