Разлика между пластмасови и стъклени лещи

Пластмасови или стъклени лещи

Въпреки че на пазара има различни лещи, най -очевидният избор е между стъклени и пластмасови лещи. Стъклени лещи са традиционните, след като е бил , използвани за известно време, докато пластмасови лещи са сравнително по-новите. И пластмасата, и стъклото имат някои плюсове и минуси и това наистина се свежда до вкус, цена или просто предпочитания.

Като начало, пластмасата като по -лек материал прави пластмасовите лещи много по -леки от стъклото и следователно е по -малко вероятно да причинят вдлъбнатини. Също така, по -тежките предписания за стъклени лещи имат склонност да се плъзгат по носа и да се счупят. Това е причината много места, където се предписват стъклени лещи, също имат задължителни освобождавания, които клиентите им трябва да подпишат, като ги защитават от всякаква отговорност за щети.

От друга страна, оптичната яснота на стъклото е най -добрата и като такива стъклени лещи няма да има почти никакви изкривявания. В допълнение, това е най -устойчивият на надраскване оптичен материал. Това го прави изборен материал за редица видни производители на лещи. Въпреки това, стъклото почти сигурно ще се счупи при удар, като лещите се разделят на по -малки парчета. Това е причината стъклото да не се препоръчва за активни спортни очила поради риск от нараняване на очите. Теглото му също означава, че стъклените лещи не могат да се носят за дълъг период от време.

Пластмасовите лещи са направени главно от поликарбонат и пластмаса CR-39. Поликарбонатът е популярен за лещите поради високата си устойчивост на удар. Заслужава да се отбележи обаче, че този материал не е напълно устойчив на разрушаване. Днес е много популярен, особено за слънчеви очила и спортни очила. Поликарбонатът е най -здравият пластмасов материал, както и най -тънкият и най -лекият. При всички силни страни на материала, поликарбонатните лещи също имат най -голямо изкривяване в сравнение с всеки друг материал.

CR-9 е друг вид оптична пластмаса. Той има малки изкривявания в сравнение с поликарбонат. Той също е по -тънък и по -лек от стъклото. Въпреки че е много по -устойчив на удари в сравнение със стъклото, той все пак може да се счупи и да се счупи при удар, поради което не е толкова добър за активните спортове. Освен това е по -устойчив на надраскване в сравнение с поликарбонат.

Обобщение Стъклените лещи са по -тежки от пластмасовите и не могат да се носят дълго време. Стъклото е много по -устойчиво на надраскване от всеки вид оптична пластмаса. Стъклото е най -малко устойчиво на удар в сравнение с всички оптични пластмаси. Стъклени лещи имат най -малко изкривяване в сравнение с всички видове пластмаса.

Вижте повече за: ,