Разлика между плазмените и проекционните телевизори

samsung_hdtv Плазмени и проекционни телевизори

Плазменият дисплей е телевизор с плосък панел, който използва подобна технология със старата CRT (Cathode Ray Tube) телевизия. Телевизионните изображения се получават, когато се осветят различни области с различни цветове фосфор. Въпреки това, вместо да използва тръба с тежка картина, плазменият дисплей използва много горещ газ, наречен плазма, за да запали фосфорите.

Основната концепция на плазмения дисплей е да осветява малки, цветни пиксели от флуоресцентни крушки, за да образува изображение. Всеки пиксел се осветява индивидуално. Всеки пиксел се състои от три отделни подпиксела, всеки с различни цветни фосфори. Когато се запалят, фосфорите създават милиони малки точки, наречени пиксели. Тези пиксели съдържат цветове, наречени RGB (червено, зелено и синьо), които, когато се комбинират, образуват изображение, което може да се види на телевизионния екран.

Плазменият дисплей съдържа много тънки материали, което им позволява да стават по -тънки и по -широки, което е тенденцията за телевизорите в днешно време.

От друга страна, проекционните телевизори имат изключително големи екрани. Прожекционните телевизори създават малка картина и след това използват лъч светлина, за да покажат картината в много по -голям размер. Има два вида проекционни системи. Едната се нарича система за показване с предна проекция, а другата се нарича система за показване със задна проекция.

В системите за показване с предна проекция има проектори, които се използват отделно от екрана. Светлината улавя картината, след което я проектира върху екрана. Проекторът отразява или проектира изображенията в предната част на екрана. След това изображенията могат да бъдат увеличени или по -малки. Това е обичайната настройка, която виждате в киносалоните. Със системата за показване със задна проекция изображенията се прожектират в задната част на екрана, а не в предната част. Нарича се отразяващ, което означава, че светлината улавя картината и я показва на екрана, като я отскача от устройството.

Телевизорът със задна проекция може да бъде много голям и обемен, като заема много място, докато телевизорът с предна проекция може да бъде монтиран на стената или тавана. Ще ви е необходима и тъмна стая с равна, чиста стена, върху която може да се показва екранът. Плазмените дисплеи заемат по -малко място и осигуряват много по -високо качество на изображението. Те не са толкова големи, колкото телевизорите за проекция, но все пак са много по -скъпи.

Резюме:

1. Плазмените телевизори използват плазмен газ за осветяване на фосфори и показване на изображения, докато проекционната телевизия използва светлинни лъчи за показване на изображения на екрана.

2. Прожекционните телевизори имат много по -големи екрани, тъй като могат да бъдат проектирани до вашия задоволителен размер. Плазмените телевизори могат да бъдат достатъчно широки, но не толкова големи, колкото телевизорите за прожекции.

3. Телевизорите с предна проекция се нуждаят от тъмна стая или плоска стена, а телевизорите със задна проекция са големи и заемат място. Плазмените телевизори са по -малки и могат да бъдат окачени на стената, спестявайки повече място.

4. Плазмените телевизори са по -скъпи от проекционните телевизори, тъй като произвеждат много по -добро качество на изображението, което може да съответства на някои от комплектите с най -високо качество на CRT.

Вижте повече за: , , ,