Разлика между Oracle и SQL

db-spreadsheet Oracle срещу SQL

Електронните бази данни са се превърнали в най -важната част от повечето бизнеси, откакто са създадени. Но нуждите на повечето компании са се увеличили, не само по отношение на капацитета, но и в неговата сложност. Постоянно се разработват по -бързи и по -добри системи за бази данни за справяне с тези проблеми. Езикът на структурираните заявки или SQL е една от технологиите, разработени, за да улеснят разработчиците и потребителите при внедряването на софтуер за бази данни . Въпреки че може да мислите за SQL като език за програмиране, неговите функции са ограничени до достъп и промяна на бази данни. То създава

Oracle е първият търговски софтуер RDBMS (Relational Database Management System), който използва основни SQL команди. Той беше собственост на RSI (Relational Software, Inc.), който по -късно промени името си на корпорацията Oracle. Oracle също има няколко версии на своя софтуер, които трябва да отговарят на нуждите и бюджета на техните клиенти. По -евтините версии имат ограничения по отношение на броя процесори, които могат да се използват, максимален обем памет и максимален обем данни. Дори и да имате многоядрен процесор с купчина дисково пространство и памет, той ще отиде на вятъра, тъй като софтуерът няма да го използва. Oracle може също да работи в голямо разнообразие от операционни системи, като дава на клиентите си свобода на избор. Работи на Windows, Linux , Mac OS, както и на машини на IBM и HP.

Но SQL не е изключителен за Oracle, тъй като всички големи производители на софтуер, които произвеждат RDBMS, също са преминали към използване на SQL. Това включва неговите конкуренти Microsoft и IBM, които също произвеждат свои собствени RDBMS. Съществуват и проблеми при планирането на миграция от един доставчик към друг. Тъй като всички те използват SQL , техните реализации се различават значително и не са съвместими помежду си. Част от причината за това е стремежът им да запазят настоящата си клиентска база.

SQL е най -доминиращият език, който се използва с софтуера за управление на бази данни днес. Въпреки че има други езици, които се разработват да го заменят, те все още не представляват непосредствена заплаха за SQL. Но когато става въпрос за използване на конкретна система, все още има много възможности за избор, Oracle е само един от тях.

Резюме: 1. Oracle е RDBMS, докато SQL е езикът, използван за достъп до повечето съвременни бази данни 2. Oracle е първата налична в търговската мрежа RDBMS, която използва SQL 3. RDBMS доставчиците, които използват SQL, нямат съвместими реализации

2 коментара

  1. Хубав пост…

Обратни обрати

  1. Разлика между Windows Server 2003 и SBS | Разлика между | Windows Server 2003 срещу SBS

Вижте повече за: , ,