Разлика между латекс и боя на маслена основа

paint Боя на маслена основа срещу латексова боя

Вероятно една от най -големите пречки, с които се сблъскват много собственици, когато става въпрос за обновяване на дома си, е какъв вид боя трябва да изберат. Всъщност има два различни вида бои, от които могат да избират - латексова боя на водна основа или бои на маслена основа. Много собственици не са сигурни в разликите между тях, но отговорът всъщност е съвсем прост. Когато искате да боядисвате врати, тапицерия и всякакви други места с голям трафик, може да искате да използвате боя на маслена основа, а за стените си може да използвате латексни бои на водна основа.

Друга голяма разлика между маслените и латексовите бои е, че боите на маслена основа са по -трудни за използване от латексовите бои. Това е така, защото маслените бои са по -дебели и поради това трябва да използвате различни четки и валяци. Също така, когато работите с боя на маслена основа, трябва да се уверите, че зоната, в която работите, е добре проветрена, тъй като придава силен ред. Голямото нещо за боите на маслена основа е, че ще го намерите лесно във всеки местен магазин за бои, а също така може да бъде оцветен в почти всеки цвят, който можете да си представите.

Латексните бои, от друга страна, са много по -лесни за работа и няма да имат толкова силна миризма, както боите на маслена основа. Те също са много по -тънки от маслената боя, което означава, че няма да се нуждаете от специфични бои или четки. Можете обаче да намерите бои на базата на латекс в местния магазин за бои и също така може да бъде оцветен във всеки цвят.

Когато използвате боя на маслена основа, първо ще трябва да грундирате зоната, преди да започнете да боядисвате, за да предотвратите отлепянето на боята. С бои на латексова основа няма да се налага да грундирате, преди да боядисвате.

Голям недостатък, който много потребители намират с бои на маслена основа, е, че те са склонни да образуват мехурчета по време на процеса на боядисване, докато латексовите бои не балончета. Когато работите с бои на маслена основа, трябва да се уверите, че разбърквате боята и не я разклащате. Също така трябва да обмислите използването само на един слой, когато използвате боя на маслена основа. С латексова боя можете да направите няколко слоя за по -равномерно покритие. Боята на маслена основа също ще отнеме повече време, за да изсъхне, отколкото латексовите бои на водна основа. Също така боите на маслена основа се считат за токсични и са опасни. Боите на водна основа са безопасни за употреба и не са токсични.

Резюме: 1. Когато разглеждате боядисване на врати, облицовки и зони с голям трафик, трябва да използвате бои на маслена основа. Стените трябва да бъдат боядисани с латекс. 2. Боите на маслена основа са по -трудни за използване от латексовите бои 3. Ще трябва първо да грундирате зоната с бои на маслена основа. 4. Маслената основа е токсична и опасна, а латексовите бои не са.

1 коментар

    Обратни обрати

    1. Разлика между маслена и акрилна боя | Разлика между | Маслена акрилна боя

    Вижте повече за: , ,