Разлика между океанския лайнер и круизния кораб

Океански лайнер срещу круизен кораб

Корабите съществуват от неолита. В риболова и лов ранният човек използва канута, направени от издълбани дървени трупи. Египтяните са първите, които използват дървени дъски в кораби, което им позволява да строят по -големи и здрави кораби, проправяйки пътя за световното корабоплаване.

Корабите се произвеждат предимно за военните и за търговията. Днес корабите се използват не само от въоръжените сили на повечето страни, но също така са жизненоважни за световната търговия и търговия. Има и кораби, които се използват за превоз на пътници от едно място на друго. Те се наричат ​​океански лайнери.

Океански лайнер се използва за трансокеански пътувания и има редовен маршрут. Тъй като е предназначен за морски пътувания на дълги разстояния, той е оборудван с голяма площ за съхранение и капацитет за гориво. Той е изграден здраво, за да може да издържи дори при най -неблагоприятните метеорологични условия.

Той е предназначен не само за превоз на хора, но и за превоз на товари и поща. Той е проектиран за максимален брой пътници и товарен капацитет, по -бърза скорост, по -здрав е и има много по -висок стандарт от круизния кораб. Круизен кораб е пътнически кораб, предназначен за пътуване и удоволствие. Хората пътуват с круизни кораби, когато са на почивка, обикновено се качват на него в определено пристанище, отбиват се в няколко други пристанища, след което се връщат обратно до пристанището си на произход. Той има по -ниска скорост, но има много фини функции като; ресторанти, барове, нощни клубове, спа центрове, фитнес центрове, магазини, театри, кина, фитнес зали, тенис или баскетболни игрища, видео аркади и закрити или открити басейни. Той функционира като хотел с допълнителен персонал, освен екипажа. Някои круизни кораби са бивши океански кораби, които също са били използвани по време на Втората световна война за транспортиране на войници и са били използвани като болници за ранени войници. Това е причината повечето круизни кораби да са намалили морската си стойност от океанските кораби. Днес както круизните кораби, така и океанските кораби се състезават за пътници, които искат да изпитат удоволствие, докато пътуват по море.

Резюме:

1. И двата океански лайнера и круизен кораб се използват за морски пътувания на дълги разстояния, но круизните кораби са предназначени само за пътници, докато океанските лайнери също се използват за превоз на товари и поща между другото. 2. Круизният кораб има редовен маршрут и обикновено връща пътниците си обратно до пристанището, откъдето са дошли, докато океански кораб обикновено пуска пътници до различните им дестинации. 3. Океанският лайнер пътува по -бързо, изграден е по -здрав и има по -висок стандарт, докато круизният кораб има по -ниска скорост и няма голям товарен капацитет като океанския лайнер. 4. Круизният кораб има повече удобства, наподобяващи хотел с функции като; барове, ресторанти, спортни съоръжения, магазини и спа центрове, докато океанският лайнер може или не може да има някоя от тези функции. 5. Океанският лайнер обикновено пътува до места, които са по -далеч, като отнема няколко седмици или дори месеци, преди да достигне дестинацията си, докато круизният кораб отнема много по -кратко време.

Вижте повече за: