Разлика между гайки и болтове

Ядки срещу болтове

Много хора се отправят към магазини за хардуер, търсейки конкретни гайки или болтове, без всъщност да знаят точно от какво се нуждаят. В такива случаи е важно да се разберат разликите, които са склонни да предизвикат объркване между тези хардуерни части, особено подобни на гайки, болтове и винтове. На една гайка може да се даде проста дефиниция като малък метален предмет, оформен по начин, позволяващ лесно и здраво захващане, със спирално изрязан жлеб, който минава около отвор в центъра му. Спираловидният жлеб се нарича резба.

Болтът от друга страна е метално парче с кръгло стъбло като тяло и с резба в единия край, с глава, която осигурява здраво захващане в другия край. Болтовете представляват ключовата част на резбова връзка. Някои видове болтове са с резба за цялата дължина, а други са с резба само за малка дължина на края. Една ключова разлика между болтовете и гайките е, че болтовете са с различна дължина и размери. Изборът на болт зависи от дебелината на материала между главата на болта и гайката. Въпреки това, няма конкретен вид метал, който да се използва за производство на гайки или болтове. Най -често използваният метал обаче е въглеродна стомана, често покрита с цинк, за да се предотврати корозия. По -специално, болтовете, изработени от неръждаема стомана, висококачествен стоманен материал с голям процент никел или хром, се използват в корозивни атмосфери. Други материали, които могат да се използват за направата на болтове и гайки, включват алуминий, пластмаса, месинг и само стомана. Изборът на вида гайка и болт зависи от редица фактори, включително околната среда и здравината.

И гайките, и болтовете се предлагат в много видове. Ядките се предлагат под формата на шестнадесетици, капачки, съединители, крила, закопчалки и ключалки. Шестоъгълните гайки са шестстранни и за завъртането им се използва стандартен гаечен ключ. Съединителните гайки имат някои сходства с шестоъгълните гайки, с изключение на по -голямата им дебелина. Както подсказва името им, съединителните гайки се използват за свързване на два болта заедно. Що се отнася до болтовете, има болтове с шестоъгълна, квадратна, кръгла и плоска глава, болтове и пръти с резба, като и двете нямат глави, анкерни болтове или болтове за превключване.

Обобщение Гайка е малко метално парче метал със спирално нарязан жлеб, който се движи около отвор в центъра му, докато болтът е метално парче с кръгло стъбло като тяло и с резба в единия край. Болтовете имат различни размери по дължина, докато гайките имат стандартен размер.

2 коментара

  1. Гайките и болтовете се различават ясно

  2. Знам този отговор Моля, дайте друг отговор

Вижте повече за: ,