Разлика между MDF и ПДЧ

MDF срещу ПДЧ

Търсите заместител на шперплат или дърво? MDF и ПДЧ са два от най -добрите избори, когато се нуждаете от заместител на истинското нещо.

Както MDF (ПДЧ със средна плътност), така и ПДЧ са примери за инженерно дърво. Тези „дървета“ са направени от странични продукти от дърво като влакна, дървени стърготини и стърготини. Тези материали се комбинират заедно с някои химикали и лепило и след това се пресоват в материал с различна дебелина. Въпреки че и двата продукта преминават през един и същ процес, те се различават по своите характеристики и свойства.

MDF се счита за превъзходен от двата продукта. Този вид инженерно дърво е направено от фини частици дърво, които не се виждат с просто око. Той има гладка повърхност и фурнир, което го прави да изглежда като естествено дърво. MDF е направен от много слоеве дърво, което го прави много тежък, по -дебел, по -плътен и по -малко водопропусклив. Тази дървесина също има повече здравина и е устойчива на напукване и разцепване-добър избор за вградени мебели като шкафове, врати, тоалетни и други видове мебели. Всичко, направено от този вид инженерно дърво, не трябва да бъде преносимо, тъй като е много тежко за повдигане и преместване.

Въпреки недостатъците си, този вид дърво е идеален за тела или нещо, което се нуждае от дървоподобна конструкция с ниска цена. Дървената повърхност поема боя и завършва добре и не се нуждае от ленти. Той може да функционира като самостоятелна дървесина без никаква поддръжка от други материали като плочки, ламинат и килим.

Другото проектирано дърво е ПДЧ. За разлика от първите, ПДЧ може да се окаже по -нисък аналог на MDF. Дървесината е направена от дървени стърготини, груб страничен продукт с големи и лесно забележими частици. Той няма фурнир и се нуждае от добро покритие, особено на откритите ръбове и плоски повърхности.

В сравнение с MDF, той е груб, с петна и не поема добре боята. Той също така трябва да бъде свързан с други материали като ламинат, плочки и килим. ПДЧ никога не трябва да е в контакт с вода. Той попива вода като гъба, което я кара да загуби стабилността си и да се разпадне на парчета. Ако се използва, той винаги трябва да бъде защитен от влага и вода от материали като винил. Също така не е препоръчителен материал за използване на открито.

Най -честото използване на ПДЧ е облицовка на подови настилки в стени и стени и стелажи в шкафове и килери. Тъй като е лек, ПДЧ може да се използва в преносими мебели или конструкции. Що се отнася до здравина, външен вид и стрес, ПДЧ не е най -добрият материал.

И двете дървета имат своите предимства и недостатъци. Най-важният принос на тези дървета е, че те са рециклирани продукти, направени от странични продукти от дърво. Тези продукти помагат за осигуряването на необходимите материали за сгради и конструкции, като същевременно не допринасят за намаляване на въздействието върху отпадъците.

Резюме:

1. MDF е далеч превъзходно инженерно дърво в сравнение с ПДЧ по отношение на външен вид, употреба, здравина и излагане на влага и вода.

2. MDF е по -тежък, по -дебел, по -издръжлив и има по -малък шанс да се напука или разцепи за разлика от ПДЧ.

3. ПДЧ често се използва за интериорни цели поради външния си вид и устойчивостта му към приемане на боя и покрития. Същото не може да се каже за MDF, който има хубав, гладък завършек, добра реакция към боя и завършва, в допълнение към почти дървесен вид.

4. MDF е по-гъвкав от ПДЧ и се използва в много приложения като стелажи, декоративно формоване, подови настилки и самостоятелни мебели като врати и шкафове. Той също така понася добре стреса и има добра сила. ПДЧ не понася добре стреса и не е издръжлив за някои проекти.

Вижте повече за: