Разлика между сокоизстисквачка и блендер

blender Сокоизстисквачка срещу блендер

Някои от малките инструменти за домакински уреди, без които всяка кухня не би се справила, са блендер и сокоизстисквачка. Блендерът е кухненски уред, който се използва за втечняване на храната или за да я направи полутвърда. Той се захранва с електричество и използва остриета, които се въртят с висока скорост, за да нарязват твърдата храна на по -малки парчета. Сокоизстисквачка от друга страна е уред, който се използва за изцеждане на сок от плодове. Най -често използваният тип сокоизстисквачка е сокоизстисквачката за цитрусови плодове.

Блендерът се състои от контейнер, подобен на буркан, който обикновено е пластмасов или стъклен, който държи заедно храната, която трябва да се смеси, и е покрит с капак отгоре, за да се предотврати разпръскването на частици храна по време на смесването. Той е монтиран върху основа, която държи ножовете, които са свързани с малък двигател, който се захранва с електричество. Обикновено има три или четири регулатора на скоростта, които определят скоростта, с която лопатките ще се въртят. Ръчната сокоизстисквачка за цитрусови плодове се състои от набразден център, оформен като конус, при който сокът се изстисква от плодове чрез притискане на половин нарязан плод върху конуса и преместване напред и назад, като сокът изстисква конуса през отворен капак, прикрепен към конусът в контейнера под капака. Сокоизстисквачките с електрическо захранване включват центробежната сокоизстисквачка, сокоизстисквачките за дъвкане и стриване. Центробежните сокоизстисквачки имат остриета, които изстискват сока от плодовете и след това го пресяват в контейнер, докато сокоизстисквачките за дъвчене натрошават плодовата каша и след това изсмукват сока, докато тритутиращата сокоизстисквачка използва двойни зъбни колела, за да притисне плода, за да освободи сока от то.

Основната разлика между двата уреда е, че блендерът ще нарязва храната само на по -малки фини частици, които обикновено се смесват с друга храна, течност или дори сок, докато сокоизстисквачката ще изцежда само сок от пулпата на плода. Следователно ще има забележимо присъствие на фибри в смесен сок или храна в сравнение с фината течност от сок, произведена от сокоизстисквачка.

Резюме: 1. Блендер може да произвежда полутвърда водна паста с много по -плътна текстура, например авокадо, бананови храни, смесени с малко сок, докато сокоизстисквачката ще произвежда само чиста течност за пиене. 2. Блендерът е сравнително по -лесен и по -бърз за използване, тъй като те имат по -високи скорости на работа, докато сокоизстисквачките работят с постоянни скорости, а механичните са дори много по -бавни, въпреки че обикновено дават по -добър продукт на сок. 3. По принцип блендер ще произвежда напитка с малки частици, ако не е пресята, така че когато пиете смесена течност, може да се наложи да дъвчете, докато сокът от сокоизстисквачка е фина течност.

Вижте повече за: ,