Разлика между Jig и Fixture

Джиг срещу приспособление

Човешката ръка е предназначена да изпълнява задачи, които са необходими за ежедневието; той е създаден едновременно с цел съхранение на предмети или инструменти, които помагат за улесняване и по -бързо изпълнение на задачите. Два от най -широко използваните инструменти, които човек използва, са джиг и приспособление.

Джигът е режещ машинен инструмент за метални и дървени работи, който е предназначен да ръководи и контролира местоположението и движението на друг инструмент. Използването му е ефективно и рентабилно по време и е много точно и приспособимо към всички видове пробивни места. Джигите се създават от търговци и занаятчии, за да им позволят да изпълняват многократно задачи по -лесно и прецизно, като същевременно увеличават производителността си. Те се наричат ​​още шаблони или ръководства и се използват от преди индустриалната ера.

Вместо да се използват квадратни пиксели, висотомери, централни перфоратори и други инструменти, се използват приспособления, тъй като те позволяват на работниците да вършат работата си за по -малко време, като по този начин увеличават производителността си. Пример за това как се използва джиг е в дублиране на ключ, при което оригиналът се използва като джиг за оформяне на модел или матрица за дублиращия се ключ. Има няколко вида джиги, някои от които са: щанги за печатни платки, машинно обработващи приспособления, приспособления за дървообработване, приспособления за заваряване, приспособления за бижутери и пробивни инструменти, които са най -често използваните приспособления. Примери за джигове за пробиване са: джиг за кутия, джиг за сандвич, ъглова плоча и канален джиг.

Джигите често се използват като синоним на тела и те се наричат ​​заедно като приспособление и приспособление. Приспособлението обаче е напълно отделен инструмент. Тя се различава от приспособлението по това, че е предназначено само да държи детайла и леглото на машината до техните места, докато джигът се използва за задържане и насочване на инструмента. Той подравнява и поставя детайла здраво на място, за да позволи по -лесно и по -бързо завършване на машинна операция или промишлен процес. За разлика от приспособлението, приспособлението не влиза директно в контакт с режещ инструмент и е индивидуално проектирано да пасне на определена форма или част.

Има два вида приспособления: тела с общо предназначение, като копчета и патронници, които са по -скъпи, но могат да се използват за различни детайли; и приспособления със специално предназначение, специално проектирани за определен детайл.

Заедно приспособленията и приспособленията значително увеличават производителността, като в същото време намаляват разходите, позволявайки производството на висококачествени продукти, които са направени според спецификациите. Ефективността е максимална, докато грешките са намалени.

Резюме:

1. Джигът е инструмент за обработка, който се използва за насочване и контрол на местоположението и движението на друг инструмент, докато приспособлението е инструмент за обработка, който се използва за задържане на детайла здраво на място. 2. И двата приспособления и приспособления се използват за намаляване на работното време и увеличаване на производителността; докато приспособлението подравнява детайла, джигът действа като модел или водач. 3. Има два вида тела; общо предназначение и специално предназначение, докато има няколко вида джигове; свредло, механична обработка, бижутер и др.

1 коментар

  1. благодаря, още мазнина за лактите

Вижте повече за: ,