Разлика между желязо и чугун

iron Желязо срещу чугун

Желязото е метал, както и химичен елемент. Като елемент той е представен със символа Fe и атомен номер 26, принадлежащ към група 8 и период 4. Като химичен елемент поставянето му в периодичната таблица го класифицира като преходен метал. Желязото и неговите сплави са най -широко използваният метал и най -разпространените феромагнитни материали при ежедневна употреба. Металът изглежда блестящ и сребристо-сив на цвят, но образува кафяво покритие от ръжда (железен оксид), когато е изложен на въздух в резултат на окисляване. Монокристалите на желязото в чиста форма обикновено са меки, но те ще се заздравят, когато се добавят малки количества примеси, например въглерод. Когато желязото се легира с други метали и въглеродът в малки количества произвежда стомана, която може да бъде повече от хиляда пъти по -твърда от желязото. Сред всички железни метеорити и в планетарни метални ядра като земята, желязото образува най -разпространения метал, както и в сърцевината на червените гиганти. В чист вид желязото е метал, но тъй като лесно се окислява, когато е изложено на влага и кислород, рядко се среща в чист вид над земните повърхности. Чистото метално желязо може да бъде извлечено от неговите руди като хематит от желязна руда чрез отстраняване на кислород при висока температура в процес, известен като химическа редукция.

Сжелязо е термин, който обикновено се отнася до сив чугун. Като цяло чугунът е общ термин, идентифициращ голяма група от железни сплави, които се втвърдяват с евтектика. За да се идентифицира сплав, цветът на нейната счупена повърхност се използва, за да се знае коя сплав е тя. Например, белият чугун е кръстен така заради бялата си фрактурирана повърхност, която се донася от карбидните му примеси, които позволяват пукнатините да преминават направо. Сивият чугун също е наречен така поради сивата си повърхност при счупване, причинена поради отклонението на преминаващата пукнатина от графитни люспи, които с начупването на материала предизвикват безброй нови пукнатини. Желязото съставлява най -големия тегловен процент на сплавния материал, докато въглеродът и силицийът съставляват основните легиращи елементи. Тегло чугуните съдържат 2,1 до 4 процента въглерод. Чугунът обикновено е чуплив, с изключение на ковките чугуни. Чугуните сега са популярни инженерни материали с широк спектър от приложения поради ниската си точка на топене, добрата обработваемост, устойчивостта на износване и деформация и добрата течливост. Чугунът също е устойчив на окислителни ефекти от ръжда.

Резюме

Желязото е чист метал, съществуващ като единичен елемент, докато чугунът е легирано желязо, което е легирано с желязо с елементи като въглерод или силиций.

Железният метал претърпява окисляване, когато е изложен на въздух и влага, за да образува ръжда, докато чугунът не се окислява от влага.

Железните кристали са меки, докато чугунът е крехък.

Железният метал има постоянни свойства, докато тези от чугун варират в зависимост от вида на добавения легиращ елемент.

1 коментар

    Обратни обрати

    1. Разлика между ковано желязо и чугун | Разлика между | Ковано желязо срещу чугун

    Вижте повече за: , ,