Разлика между желязо и бронз

iron Желязо срещу бронз

Желязото и бронзът са два метала, които се използват от незапомнени времена. Това са първите метали, открити от мъжете. Е, желязото и бронзът се различават по много начини, например по техните свойства и употреба.

Що се отнася до произхода на двата метала, първо беше открит бронз. Бронзът е открит около 3000 г. пр. Н. Е. И през 1000 г. пр. Н. Е. Започва да се използва желязо.

Е, какво е бронз и какво е желязо? Бронзът е сплав от калай/мед. От друга страна, желязото е естествен метал.

Една от разликите, които могат да се видят между двата метала, е, че бронзът е по -плътен от желязото. За разлика от бронза, желязото лесно може да се огъне. Друго, което може да се види, е, че бронзът може да бъде по -силен от обикновено желязо, но е по -слаб от карбуризираното желязо.

Когато се сравняват техните точки на топене, желязото има по -висока точка на топене. Докато желязото има точка на топене 1600 градуса по Целзий, бронзът има точка на топене от 1000 градуса по Целзий.

Е, бронзът е по -лесен за изливане, но е по -труден за коване. При нагряване желязото запазва топлината, докато бронзът се охлажда незабавно. Друга разлика, която може да се види, е, че желязото ръждясва, докато бронзът не. За разлика от бронза, желязото има магнитни свойства.

Бронзът също е по -малко крехък от желязото. Това затруднява работата с бронзови метали. Когато сравняваме цвета на двата метала, чистото желязо идва в сребристо-бял цвят, докато бронзът идва в медножълт или тъмно сив цвят.

Въпреки че и двата метала се използват за промишлени цели, бронзът се използва широко в машинните части, тъй като причинява по -малко триене от желязото.

Резюме

1. Бронзът е сплав от калай и мед. От друга страна, желязото е естествен метал.

2. Бронзът е по -плътен от желязото.

3. Докато желязото има точка на топене 1600 градуса по Целзий, бронзът има точка на топене от 1000 градуса по Целзий.

4. Бронзът е по -лесен за изливане, но е по -труден за коване.

5. Желязото ръждясва, докато бронзът не.

6. За разлика от бронза, желязото има магнитни свойства.

7. Бронзът също е по -малко крехък от желязото. Това затруднява работата с бронзови метали.

8. Бронзът е по -силен от обикновено желязо, но е по -слаб от карбуризираното желязо.

7 коментара

  1. Грешно пишеш топене, когато говориш за точката на топене на желязото. Написахте го като „среща“

  2. Благодаря за информацията

    • Чух, че бронзът може да бъде закален, за да бъде по -твърд от желязото; това фалшиво ли беше?

      • Втвърденият с чук бронз с висок процент калай вероятно е бил по-силен от многото желязо или стомана, налични през бронза и дори част от желязната епоха, но не с напредването на темперирането на желязо и стомана.

  3. Хетите всъщност използват желязо от 1500 г. пр.н.е. Също така, крехките метали абсорбират по -малко енергия преди напукване, така че идеята, че с бронза е по -трудно да се работи, защото е по -малко крехък, е напълно погрешна.

  4. Идеята, че желязото се огъва по -лесно, е лъжа; всъщност, тъй като желязото е толкова по -крехко, е много по -вероятно да се счупи, отколкото да се огъне.

  5. Дали този график е в съвременната учебна програма на Обединеното кралство в училищата, тъй като като друиди не ни е позволено да преподаваме деца от нашия произход

Вижте повече за: , ,