Разлика между ирландско уиски и шотландско уиски

whiskey-pd Ирландско уиски срещу шотландско уиски

Въпреки че алкохолната напитка, известна като уиски, се произвежда и поглъща по целия свят, първоначално е дестилирана за първи път в Ирландия. Производството на уиски в Ирландия е резултат от културата на ядене на хляб, където селските бедняци ще отглеждат зърно и ще използват кашата от зърното за производство на уиски. Въпреки това, Шотландия е призната за усъвършенстване на най -популярния зърнен спирт и, както може би сте забелязали, в Шотландия се изписва като „уиски“, докато ирландците предпочитат да го изписват като „уиски“.

Една от ключовите разлики между шотландското уиски и ирландското уиски е процесът на дестилация. Докато шотландското уиски се дестилира само два пъти, ирландското уиски се подлага на тройна дестилация, придавайки му забележима лекота, и това се прави в неподвижни камини, които са три пъти по -големи от обикновените медни камини, оттук и уникално изисканата напитка, която е ирландското уиски. Шотландското уиски използва снимки без прекъсване.

Докато се прави шотландско уиски, ечемикът е изцяло малцован и първо се оставя да поникне, а след това се изсушава. В процеса на сушене се използва торфен дим, който произвежда характерния шотландски аромат на уискито. Що се отнася до ирландското уиски, суровият и малцовият ечемик се използва във фазата на тигана. Ечемикът се суши в пещи, които са покрити, запазвайки естествения вкус на ечемика, което води до ключово качество на ирландското уиски.

При производството на ирландско уиски по -голямо значение се придава на процеса на дестилация, докато при шотландското уиски акцентът се поставя върху уменията на майстора блендер, където смесеното шотландско уиски се произвежда чрез смесване на различни зрели малцови и зърнени уискита, оттук и процесът на „смесване“ '. Ирландците вярват в принципа, че „умението“ е в образуването на правилните дестилати за начало, техника, която те наричат ​​„ватиране“. Времето на отлежаване на уискито също се различава. Шотландското уиски се съхранява в бъчвата минимум две години, докато ирландското уиски отлежава минимум три години.

Също така, в зависимост от региона, където е произведено уискито, етикетът на уискито ще представлява това. Шотландското уиски може да бъде обозначено като „шотландско уиски“ само ако е произведено и отлежало в Шотландия. По същия начин уискито, произведено в Ирландия, е етикетирано като „ирландско уиски“.

Резюме: Шотландското уиски се дестилира два пъти, докато ирландското уиски се подлага на тройна дестилация. Шотландското уиски използва изцяло малцов ечемик, пушен на торф, докато ирландското уиски използва сушен, суров и малцов ечемик. Шотландското уиски се произвежда чрез „смесване“, докато ирландското уиски се произвежда чрез „ватиране“. Шотландското уиски се вари в продължение на най -малко две години, докато ирландското уиски се съхранява в контейнера най -малко три години.

26 коментара

 1. Като ентусиаст на шотландско уиски (и IRISH) и колекционер в продължение на 20 години, оценявам приноса на хората, за да ни образова допълнително за прекрасните качества на уискито. Въпреки че статията за РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ИРИШСКА УИСКИ И ВЪВЕЖДАНЕ НА УИСКИ е пълна с точна информация, тя съдържа и много неточности. С уважение, бих искал да допринеса по положителен начин и да изясня някои от неточностите.

  Да, повечето дестилерии в Шотландия произвеждат двойна дестилация, но той LOWLAND малцовете използват тройна дестилация, както правят ирландците. Освен това дестилерията SPRINGBANK в Campbeltown дестилира SPRINGBANK 2-1/2 пъти и когато произвежда LONGROW и HAZELBURN в една и съща дестилерия, последните две преминават през двойна дестилация.

  Що се отнася до POT STILLS, шотландците произвеждат ВСИЧКИ единични малцове и в медни саксии. В статията се споменава НЕПРЕКРАТЕН ПРОЦЕС НА ПРОЦЕСИ за шотландско уиски. Този непрекъснат процес, наричан КОЛОННА дестилация или КАФЕЙНИ ПОВЕЧКИ, се извършва САМО с цел производство на скоч, произведен от множество зърна (напр. Малцов и немалциран ечемик, царевица, пшеница и др.) С цел смесване с единични малцови ловки. произвеждат смесени скоч. Терминът IRISH POT STILL WHISKY все още може да бъде объркващ за начинаещия. Този термин означава само, че този стил на ирландско уиски се произвежда от МАЛТИРАН и НЕМАЛТИРАН ечемик. Не бъркайте IRISH POT STILL WHISKY с използването на COPPER POT STILLS за производство на ЕДИНСТВЕНА ИЛИСКА ИЛИСКА ВИСКИ. Термините имат две напълно различни значения. Добър пример за ИРИШСКА ГОРСКА ВИСКИТА е MIDLETON. Добри примери за ирландски единични малцови уискита са BUSHMILLS 10-Yr-Old, 16-Yr-Old и 21 Yr-Old Madeira Cask. Добри примери за ирландски смесени уискита са JAMESON, BUSHMILLS BLACK BUSH и BUSHMILLS WHITE LABEL (СЪЩО ПОЗНАТИ КАТО БЯЛ BUSH).

  Не всички едномалцови шотландски уискита се произвеждат чрез сушене на малцовия ечемик чрез торфено огън. GLENGOYNE не използва никакъв торф в процеса на сушене. SPRINGBANK е леко вдлъбнато, докато LONGROW и ISLAY MALTS са силно покрити. HAZELBURN, произведен в дестилерията SPRINGBANK, не използва торф точно както GLENGOYNE.

  Що се отнася до стареенето, британското законодателство диктува, че шотландското уиски трябва да отлежава най -малко три години, НЕ две години, за да бъде законно наречено шотландско. Всеки шотландски дух под 3 години се нарича SCOTTISH SPIRIT или SCOTTISH NEW MAKE SPIRIT.

  Както е посочено в статията, SCOTCH WHISKIY се произвежда от „BLENDING“ също е неточно. Да. Освен това шотландците произвеждат BLENDED MALT WHISKEYS, наричани по -рано VATTING, Асоциацията на шотландското уиски постанови преди ~ 3 години да започне да използва объркващия термин на BLENDED MALT WHISKY заместник VATTING. Този термин за едносладовите шотландски уиски VATTING не беше посрещнат с усмихнати лица и хората все още са разстроени от този термин. Много експерти в бранша отказват да използват този нов термин, тъй като той е объркващ за потребителя. IRISH произвеждат IRISH POT STILL, смеси и единични малцове.

  Приветствам всякакви коментари.

  С уважение,

  Кенет Бланкеншип ScotchWhiskyGlass.Com

  • Страхотен отговор Кенет. Фактическите грешки и грешки в оригиналната статия бяха доста сериозни, но отговорът ви беше на място.

  • Кенет,

   Благодаря ви за добре написаното и информативно парче. Като начинаещ съм се наслаждавал на различни уискита, но ми липсват знания, за да бъда истински информиран. Само за интереси бих искал да прекарам известно време да науча как да си направя много добро уиски.

  • Най -полезно! Благодаря ти.

   • Благодарим ви за приноса. Купих Clan McGregor, за да приготвя ирландско кафе за празниците. Бихте ли предложили някакви рецепти?

  • Няма ли друга фактическа неточност? Оригиналната статия казва: „Шотландското уиски се вари в продължение на поне две години, докато ирландското уиски се съхранява в бъчвата най -малко три години.“ Доколкото знам, за да се нарече скоч, трябва да се втасва поне четири години, а не две.

  • Отличен коментар. Аз съм на мнение, че смесеният скоч може да бъде също толкова прекрасен, колкото и единичен малц; в зависимост от Вкус. Ще се насладя на малко ирландско уиски за четене на гърди в чест на ST PATRICK! За любовта на МАРИЯ, НАСЛАДЕТЕ се !!

  • Здравей Кенет Току -що попаднах на този текст и случайно надникнах в коментарите bc Обикновено не превъртам докрай надолу. Следващият ми ход ще бъде да проверя вашия уебсайт. Благодаря за изчерпателната информация. DeDe

  • Това беше страхотен коментар, Кенет! Благодаря, че предложихте своя опит! На път съм да се насоча към вашия сайт сега!

  • Благодаря на всички за страхотната дискусия. Едно нещо, което исках да посоча по въпроса за използването на торф (трева). Дестилерията Connemara прави ирландско уиски с един малцов Connemara Peated Single Malt, което според мен използва метода на торф/трева. Чудите се дали поради това има по -скоро вкус на шотландски? Няколко пъти, когато съм опитвал скоч, не ми харесваше. Въпреки това, като посетих Ирландия това лято, аз развих вкус към ирландското уиски. В момента пия Bushmills в кафето си и Tullamore Dew 12y/o и Connemara на скалите.

   Благодаря отново за вашите публикации.

   • А аз съм американец, който се задълбочава във всички тях. Опитвам се НЕ да бъда твърде носталгичен, но МОЖЕТЕ да оцените чувството и страстта, които влизат във всеки „дух“. Моля, не бъдете пренебрежителни, освен ако не забележите липса или на патриотизъм към семейството, или на любов към избирателите - това се влива в Америка, обещавам, въпреки че като американец се опитвам да оценя всичко, което всяка култура може да добави към нашия „стопяващ съд“ . ” НО, винаги преобръщайки нашия допринасящ произход и техните „верни на расата“ ценности, не мога.

  • И така, какви са основните разлики на тези две различни уискита, произведени в две различни страни !!!

 2. Здравей Кенет

  Тъй като не виждате много по -стари уискита (особено ирландските), влошават ли се след 12 или 18 години или друг път?

  благодаря

  • Здравей Донал,

   В отговор на вашия въпрос, не. Докато уискито се съхранява на слънчева светлина и в относително хладна среда, те ще продължат практически вечно.

   Slainte,

   Кенет

 3. Здравейте

  В допълнение към корекциите на Кенет, законно уискито в Шотландия ТРЯБВА да отлежи за МИНИМУМ от 3 години, преди да може да се нарече скоч. Както правилно казахте, той трябва да отлежи в Шотландия и трябва да бъде в дъбови бъчви.

  Статията наистина обърква проблема, като превключва между зърно и малц, а не винаги сравнява подобно.

  за разбирането

  Дерек.

 4. Пия Jim Beam (бърбън) от години и сега откривам, че се наслаждавам и на по -евтина напитка ... .Keesler Whisky.

  Добри времена навсякъде!

 5. Ралфи (от Ralfy.com) споменава, че дестилерията Auchentoshan произвежда тройно дестилирани спиртни напитки за ирландския имигрантски труд, идващ в Глазгоу преди много години.

 6. Току -що звъннах през новата година, като довърших бутилка 12 -годишен Glengoyne, който купих в дестилерията преди около 15 години. Ааа, това връща толкова сладки спомени от това посещение в Шотландия и дестилерията. Животът беше изключително добър през тези 81 години и аз съм на път да купя друго уиски Glengoyne, за да донеса още много нови години и да отпразнувам нашите „специални“ поводи. Надявам се скоро да посетя красивата Шотландия.

  • Здравей Алберт, какъв прекрасен коментар! Надявам се да ви хареса пътуването и следващата бутилка с подобен вкус!

  • Благословения за вас и вашето семейство от американски „измамник“, както ни нарече баба ми! Хваля Бога и го моля да ме благодари за наследството ми и всички жертви, направени от тези преди. Много любов.

 7. Бих искал да науча повече. За първи път открих Black Bush в Бостън. Оттогава срещнах Червена гърда и Жълто петно ​​(жена ми казва, че има някакво съобщение там). Също наскоро се срещнахме със Sexton, който има най -пълния с Blarney етикет, но е много вкусен.

 8. Просто ми дайте бутилка Bushmills и ще бъда щастлив. Благодаря ти.

 9. Току -що намерих скоч, който най -накрая мога да пия, MacAllen 12 е страхотен, но скъп. В по -младите ми години баща ми знаеше, че няма да пипам скоч, затова купи само Джони Уокър. Все още не мога да се справя с тези неща.

  Но забелязвам, че дава по -широк махмурлук от добрия стар бърбън. Може би просто не съм свикнал.

 10. Страхотна статия и блестяща информация от знаещия Кенет. Знаете ли, че преди забраната в САЩ през 20 -те години на миналия век ирландското уиски е най -продаваното и най -скъпото уиски в света. По време на забраната по -евтиното шотландско уиски се продаваше силно в САЩ, а останалото е история !!!

Вижте повече за: ,