Разлика между коноп и юта

Естествените влакна са една от суровините в световния производител на торби, въжета и килими. Сред най -често срещаните естествени източници на влакна са юта, коноп и памук. Трайността и устойчивостта на естествените влакна са несравними с използването на други материали като пластмаса. Докато конопът и ютата са чудесни източници на тъкани, те имат различия по отношение на устойчивостта и качеството.

Какво е коноп?

Известен също като индустриален коноп, това е щам от растението Cannabis sativa. Обикновено се среща в Северното полукълбо и е широко известен със своите промишлени приложения. Също така е сред растенията с кратък живот, като не забравяме сред първоначалните растения, които да се използват за производството на използваеми влакна. Конопът може да се използва за производство на текстил, биоразградими пластмаси, биогорива, фуражи за животни, хартия, дрехи, храна, изолация и боя, само да споменем няколко. Тъй като конопът е щам на растението Cannabis sativa, той съдържа тетрахидроканабинол (THC), който е психоактивен компонент. Компонентът обаче се отличава с уникални фитохимични приложения и състави. Конопът има по -малко психоактивни ефекти поради по -ниската концентрация на THC и по -високата концентрация на канабидиол.

Какво е юта?

Това е влакно, което се получава от растения от рода Corchorus. Ютата е лъскаво, меко и дълго растително влакно. Като такъв, той прави здрави и груби нишки, които се използват при производството на хесийска, мешковина или огнестрелна кърпа. Също така е сред най -достъпните естествени влакна. Произведените влакна са съставени от лигнин и целулоза. Ютните влакна често са дълги 1-4 метра и са кафяви. Поради високата си парична стойност и кафяв цвят, той се нарича още златно влакно. И днес торбите за пазаруване от юта и чувалите от юта са популярни сред клиентите и в производствената индустрия.

Прилики между коноп и юта

  • И двете са естествени влакна, използвани за направата им

Разлики между коноп и юта

Видове

Конопът е от растителния вид Cannabis sativa. От друга страна, ютата е от рода Corchorus.

Използва

Сред употребите на коноп са производството на текстил, биоразградими пластмаси, биогорива, фуражи за животни, хартия, облекло, храна, изолация и боя. От друга страна, сред употребите на юта са производството на хесийска, мешковинна или огнена кърпа.

Коноп срещу юта: Сравнителна таблица

Обобщение на коноп срещу юта

Конопът е от растителния вид Cannabis sativa. Използва се за производство на текстил, биоразградими пластмаси, биогорива, фуражи за животни, хартия, дрехи, храни, изолация и бои. От друга страна, ютата е от рода Corchorus и се използва за производството на хесийска, мешковинна или огнена кърпа.

Вижте повече за: ,