Разлика между HDPE и PVC

HDPE срещу PVC

Пластмасовите материали са много еластични и пластични. Те могат да бъдат формовани, пресовани или отливани в различни форми. Те се произвеждат предимно от петрол и природен газ. Има два вида пластмаси; термопласти и термореактивни полимери.

Докато термореактивните полимери могат да се стопяват и формоват само веднъж, като остават твърди, след като се охладят, термопластът може да се топи и формова многократно и следователно може да се рециклира.

Термопластмасите се използват при производството на контейнери, бутилки, резервоари за гориво, сгъваеми маси и столове, навеси, пластмасови торби, кабелни изолатори, балистични плочи, играчки за басейн, тапицерия, облекло и за тръбни системи.

Има няколко вида термопласти и те се класифицират като аморфни или полукристални. Две от тях са PVC (поливинилхлорид), който е аморфен и HDPE (полиетилен с висока плътност ), който е полукристален. И двата са стокови полимери.

Поливинилхлоридът (PVC) е евтин и издръжлив винилов полимер, използван в строителни проекти. Това е третата най -широко използвана пластмаса след полиетилен и полипропилен и се използва широко в производството на тръби. Той има леко тегло и висока якост и е много популярен в приложенията на тръбопроводи както над земята, така и под земята. Подходящ е за използване в инсталации за директно погребение и без траншеи, тъй като е много здрав.

Полиетиленът с висока плътност (HDPE), от друга страна, е полиетиленов термопласт, който е направен от петрол. Той има по -висока якост, по -твърд е и издържа на високи температури. Тръбите от HDPE са удобни за използване в подземни тръбопроводи, защото се установява, че те намаляват и абсорбират ударни вълни, свеждайки до минимум пренапреженията, които могат да повлияят на системата. Те също имат най -добрата устойчивост на налягане в ставите, а също така са по -устойчиви на износване и топлина.

Въпреки че и двата материала са здрави и издръжливи, те се различават по здравина и други аспекти. От една страна, те се различават по капацитета си на натиск за проектно напрежение. За да се постигне същото налягане като PVC тръбите, стените от HDPE тръби трябва да са 2,5 пъти по -дебели от PVC тръбите.

Въпреки че и двата материала се използват и при производството на фойерверки, HDPE се оказва по -подходящ и по -безопасен за използване, тъй като изстрелва снаряди за фойерверки до правилната им височина. И ако не успее да бъде пуснат и да се счупи вътре в контейнера, HDPE контейнерът няма да се разбие с толкова сила, колкото PVC контейнера.

Резюме:

1. Поливинилхлоридът (PVC) е евтин и издръжлив винилов полимер, използван в строителни проекти, докато полиетиленът с висока плътност (HDPE) е полиетиленов термопласт, произведен от петрол. 2. Поливинилхлоридът е третата най -широко използвана пластмаса, докато полиетиленът, от който HDPE е тип, е най -широко използваната пластмаса. 3. ПВХ е аморфен, докато HDPE е полукристален. 4. И двата са здрави и издръжливи, но силните им страни варират и имат различни приложения. PVC е по -тежък и здрав, докато HDPE е по -твърд и по -устойчив на износване и топлина. 5. Установено е, че тръбите от HDPE могат да овлажняват и абсорбират ударни вълни, свеждайки до минимум пренапреженията, които могат да засегнат системата, докато PVC не може. 6. HDPE е по -подходящ за инсталации с по -ниско налягане, докато PVC е по -подходящ за директни погребения и инсталации без траншеи.

6 коментара

  1. Добре написано и лесно за разбиране.

    Изучавам общински тръбопроводи за дъждовни води, с акцент върху инсталирането на облицовка за ремонт/подсилване на стареещите тръбопроводи. Очевидно има вид подплата, която се „инжектира“, за да образува непрекъсната облицовка без шевове. Този метод изисква минимално изкопаване. Ако (1) горното е вярно и (2) облицовката „инжектирана“ е или PVC (съмнителна), или вид полиетилен (т.е. двете пластмаси, сравнени тук), тогава включването на такава информация би разширило обхвата на статията.

  2. Авторът на тази статия е събрал някои данни. Чувствам обаче, че няма ясна присъда кой от тях е по -добър. Също така, един пропуснат фактор е ефективността на ставите. Лепилните фуги, използвани в PVC, не са подходящи в дългосрочен план. Докато тръбите от HDPE се предлагат в ролки с голяма дължина и броените съединения са частични в сравнение с PVC тръбна система.

  3. Купих празен резервоар, напълнен с високомолекулен hdpe. Ако можете да ми помогнете, искам да знам дали мога да го използвам като резервоар за вода, за да поливам градинските си растения. Малкото останало вътре е много лепкаво и не се смесва с вода

  4. Научих, че HDPE тръбата е много по -добра от PVC тръбата за пренасяне на подземни води за напояване.

  5. Кои са най -добрите тръби hdpe или pvc тръби

Вижте повече за: