Разлика между Gyro и Souvlaki

food Гироскоп срещу Сувлаки

Жирос или жирос е специален гръцки деликатес, състоящ се от месо, лук, домат и сос дзадзики, поднесен с пита хляб. Много прилича на обикновения сандвич. Сувлаки също е гръцко ястие, но основно бързо хранене. Приготвя се с малки месни трохи и зеленчуци на скара, приготвени на шиш. Сувлаки по -често се сервира с гарнитури и сосове или с пържени картофи или пилаф за допълнителен вкус.

Гироскопът се нарича още шаурма в Близкия изток и тако ал пастор в Мексико. Първоначално е еволюирал от кебапа döner, популярен в Турция през 19 век. Сувлаки, който въпреки че има много подобни съставки като жироскоп, по същество е различно ястие и тъй като има и свой собствен набор от терминология. В някои части на света сувлаки се нарича още шиш кебап и каламаки (в Атина).

Докато се приготвя жироскоп, преработеното месо или тънки месни ленти се използват в големи шишарки за готвене. От друга страна, сувлаки, макар първоначално приготвени със свинско месо в Гърция, в последно време пилешко, агнешко, говеждо и дори риба също се използва за приготвяне на това ястие за бързо хранене.

Подготовката на жироскопа започва, когато резените месо се поставят върху голяма изправена пръскачка. Пръскачката продължава да се върти пред електрическа горелка или друг източник на топлина. В случай, че месото няма достатъчно мазнина, се добавят допълнителни ленти мазнина, така че месото да запази влажността и хрупкавостта по време на печенето. Скоростта на печене трябва да се регулира от време на време за сочно готвене. След като е готова, повърхността на месото се нарязва на хрупкави, тънки стърготини, поднесени в руло лаваш на скара с масло , гарнитури за салата и сосове. Това прави последното ястие. Малко допълнителни подправки, които включват червен пипер и черен пипер, могат да се добавят само по избор на клиента. За разлика от това, за приготвяне на сувлаки месото се нарязва на 1 ″ кубчета и след това се маринова в смес от зехтин и лимонов сок с риган, мащерка и други гръцки подправки през нощта. На следващата сутрин кубчетата месо се изкривяват върху малки тръстики или дървени шишчета, набиват се на въглен и след това се сервират с поръсване със сол и черен пипер. Сувлаки, когато се сервира, върви с много допълнителни подправки като зеленчуци, картофи и множество сосове.

Резюме: 1. Жиросът е специален гръцки деликатес, сервиран като основно ястие, докато Сувлаки също е гръцко ястие по произход, но по -скоро бърза храна. 2. Жироскопът е известен също като шаурма и döner кебап. От друга страна сувлаки често се нарича шиш кебап и каламаки. 3. Жироскопът се приготвя предимно със свинско месо. Сувлаки може да се приготви с множество различни меса като пилешко, агнешко, говеждо и дори риба. 4. Жироскопът се приготвя под формата на дълги месни ленти; сувлаки се приготвя под формата на кубчета месо.

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

2 коментара

  1. Това е най -неточната статия, която мисля, че съм чел. Разликата между Сувлаки и Гирос зависи от коя част на Гърция сте. Жирос в Северна Гърция обикновено означава месо от шиш в пита. това се нарича Сувлаки в Южна Гърция.

    Сувлаки в Северна Гърция е месо, приготвено на шиш, което в Южна Гърция се нарича Каламаки.

  2. Хахахахахаха това е най -глупавото нещо което съм чела. Никъде, нито как се приготвя сувлаки „бързо хранене“ с месни трохи. GTFOH!

Вижте повече за: , ,