Разлика между очилата и контактите

Очила срещу контакти

Когато говорим за очила и контакти, говорим за носене на очи с рецепта. Възрастните, тийнейджърите, мъжете, жените с дефекти на зрението или не ще трябва да се изправят пред въпроса дали да използват очила или контакти в даден момент от живота си. Кое е по -препоръчително? Нека разгледаме фактите.

Очилата са лещи с рамка, носени пред очите, докато контактите са лечебни лещи, поставени в окото, особено върху роговицата. И двете се използват за коригиране на различни очни дефекти, включително астигматизъм, късогледство и далекогледство.

Най -ранното споменаване на очилата е проследено до V век пр. Н. Е. По време на йероглифичния период в Египет. Първите писмени сведения са през I век след Христа (епохата на император Нерон).

За контакти историческите документи сочат средата на 14-ти до 15-ти век. Приписва се на Леонардо да Винчи за неговата скица и идея, въпреки че действителното носене на лещи е станало 300 години по -късно.

Има различни видове очила, които отговарят на конкретни нужди и видове. Очилата се различават по стил (ретро, ​​без рамки, наполовина без рамки), рамка (бижута, дърво, огъваеми), оттенък (жълто, кехлибарено, сиво, розово), форма на лещата (овална, квадратна, кръг, звезда, форма на сърце ), и фокална (единична визия, многофокусна).

Контактите се класифицират като ежедневно износване (ежедневно за еднократна употреба или удължено), цвят мек (видимост, нюанс за подобряване, нюанс на цвета, нюанс за филтриране на светлината), твърда роговица, пропусклива, бифокална, торична и оформяне на роговицата.

По отношение на ефективността при корекция на дефекти на очите, проучванията показват, че контактите са по -добри от очилата.

От гледна точка на разходите цената на очилата варира (евтино или скъпо), но цената за броя пъти, в които човек трябва да поддържа, изхвърля и купува контакти, е по-висока от закупуването на няколко чифта очила.

Що се отнася до наличността, след като се направи очен преглед и се даде рецепта, контактите са по -лесни за закупуване от очилата. Може да се купи от офталмолог, от магазини за оптично износване или от специализирани онлайн магазини. Очилата могат да бъдат закупени от офталмолози и оптични магазини, но не могат да бъдат поръчани онлайн, като се имат предвид проблемите и цената на доставката, ако рамката или спецификацията не отговарят.

Очилата могат да се използват за прожектиране или подобряване на имидж в съгласие с екипировката. Ретро или модерен, с вид на художник или ултраконсервативен, човек може да направи каквото изображение иска да има с очила. Не можете да правите толкова много с контакти, въпреки че са налични различни дизайни. Единственият начин другите да го забележат е като гледат отблизо очите.

Независимо дали да използвате контакти или очила, всичко се свежда до индивидуалните нужди, удобството, бюджета и предпочитанията. За неопределените е налична нова алтернатива - лазерно лечение.

Резюме:

1. Очилата и контактите се използват за коригиране на различни очни дефекти. Очилата са лещи с рамка, носени пред очите, докато контактите са лечебни лещи, поставени върху окото. 2. Най-ранното споменаване на очилата е проследено до V век пр.н.е., докато историческите документи за контакти сочат времето на Леонардо да Винчи и средата на XIV до XV век. 3. Очилата се различават по стил, рамка, оттенък, форма на лещата и фокусна точка. Контактите се класифицират като ежедневно износване, цвят, твърда роговица, пропусклива, бифокална, торична и роговична промяна. 4. По отношение на ефективността, проучванията показват, че контактите са по -добри от очилата. 5. От гледна точка на разходите очилата са по-евтини от контактите. 6. Контактите са по -лесни за закупуване от очилата. 7. Очилата могат да се използват за проектиране или подобряване на изображение; контактите не могат да се използват за това. 8. Дали да използвате контакти или очила: всичко се свежда до индивидуалните нужди, удобството, бюджета и предпочитанията. За неопределените е налична нова алтернатива - лазерно лечение.

Вижте повече за: