Разлика между диамантите EGL и GIA

EGL срещу GIA диаманти

Диамантите са един от най -ценните скъпоценни камъни в света. Поради тяхната стойност и красота, много хора са подведени да купуват фалшиви диаманти или не са наясно с това колко ценни са диамантите, които притежават.

EGL и GIA са само две от популярните, широко признати и използвани лаборатории/агенции, които имат опит и капацитет да изследват правилно диамант. И двете агенции издават доклад, който съдържа подробности за качеството и характеристиките на диаманта въз основа на тяхното изследване и оценяване.

„EGL“ означава „Европейски гемологични лаборатории“ с нестопанска цел, докато GIA е съкращението за Гемологичен институт на Америка. За разлика от това, GIA е организация с нестопанска цел. И двете организации са налични в Съединените щати и други „диамантени“ градове. EGL е основана в Европа през 1974 г. Междувременно GIA е основана в Америка през 1931 г.

Търговците на едро и бижутери използват услугите на тези две компании, за да категоризират своите диаманти и да получат печалба от характеристиките на диаманта. Основната разлика между две лаборатории/агенции е тяхната система за оценяване. И двете агенции използват и съдържат подобна информация, която включва форма, измервания, тегло, процент на дълбочина, процент на таблицата, дебелина на пояса, размер на среза, полиране, симетрия, степен на яснота, степен на цвят, флуоресценция, коментари за диаманта и накрая, графика на вътрешни и външни включвания.

В доклад на EGL короната и ъгълът на павилиона са добавени области на изследване. И двете компании поддържат репутация в диамантената индустрия и на пазара. Известно е, че EGL дава по -"снизходителна" оценка в сравнение с по -строгата оценка на GIA. Мнозина изразяват мнението си, че GIA има по -добра, по -точна и надеждна оценка в сравнение с EGL и други компании. Тази репутация направи GIA водещ световен авторитет в гемологията.

GIA също така поставя по -скъп курс на диамант в сравнение с EGL. Друго сравнение е, че GIA отнема повече време за оценка на диамант (6-8 седмици), докато доклад за EGL може да бъде изготвен за почти 2 седмици.

Диамантите EGL също се продават на по -ниски цени в сравнение с диамантите GIA. EGL диамант може да се продава с 15 до 20 % по -евтино в сравнение с диамант с GIA степен. Разликата в цената е основно съображение при класифицирането, покупката или продажбата на диамант.

По отношение на тяхната система за оценяване и двете компании се различават по категориите на цвят и яснота. Друго несъответствие между двете компании е, че когато става въпрос за гранични диаманти, GIA присвоява по -ниския клас, докато EGL ще разпределя по -високия клас.

EGL има 12 места по целия свят. За разлика от това, GIA има 16 места. Всяка лаборатория/местоположение на EGL съществува независимо (по -специално EGL USA, която се намира в Ню Йорк, Лос Анджелис, Торонто и Ванкувър). Стандартите в рамките на местоположението на лабораториите на EGL варират, докато GIA поддържа последователни стандарти във всичките си места.

Докладите, издадени от двете компании, също са озаглавени по различен начин. GIA маркира своите доклади като диамантено досие или диамантен доклад. Диамантените досиета съдържат общите констатации, докато Диамантеният доклад предлага по -подробни резултати и информация. GIA също така вписва лазерен етикет в пояса или ръбовете на диаманта за идентификационни цели. От друга страна, EGL етикетира своите доклади като диамантени сертификати.

Резюме:

1. EGL и GIA извършват подобни услуги, като детайлизират и класифицират диаманти за отделни собственици на диаманти, бижутери с диаманти и търговци на едро с диаманти. 2. Основната разлика между EGL и GIA е класификация система и на репутацията на компанията. Смята се, че EGL има снизходителен и променлив стандарт, докато GIA има постоянен и по -строг стандарт. 3. EGL е организация с нестопанска цел, докато GIA е организация с нестопанска цел. EGL има 12 места по целия свят, работещи независимо, докато GIA има 16 места. 4. EGL отнема 2 седмици, за да класифицира и класифицира диамант, докато GIA извършва подобна услуга за 6-8 седмици. Диамантите EGL също са с 15-20 % по-евтини в сравнение с диаманта GIA. 5. EGL нарича своите доклади Diamond Certificates, докато GIA заглави своите доклади като Diamond Dossiers и Diamond Reports.

Вижте повече за: