Разлика между яйчена черупка и сатенена боя

Яйчна черупка срещу сатенена боя

Боята е течна смес, която съдържа твърд пигмент в течност, който се използва за декорация и защита на повърхности. Той също така осигурява цвят и текстура на различни повърхности и предмети и е бил използван от човека преди 40 000 години.

Състои се от различни пигменти, които могат да бъдат естествени или синтетични. Тези пигменти му придават цвят, текстура, здравина и стабилност. Той също така има свързващи вещества или превозно средство, което свързва различните пигменти заедно и прави боята по -адхезивна, лъскава, издръжлива, гъвкава и здрава. Разтворители, от които водата е най -разпространена, също се използват за стабилизиране на боята, както и други добавки, които спомагат за подобряване на качеството на боята.

Има много видове бои, някои от които са: грунд, емулсия, петно ​​за дърво, лак, емайл и глазура. Боята изглежда по -добре, когато има гланц, тъй като отразява светлината, и е по -устойчива на повреди и петна, отколкото плоската боя. Боите за черупки и сатен са бои с гланц с боя за яйчени черупки с 26% блясък, докато сатенената боя има 35% блясък. Боята с черупки от яйца е по -популярна от сатенената боя, защото може лесно да се поправи и докосне и не е необходимо ново покритие, когато е повредено. Това е за разлика от сатенената боя, която изисква ново покритие след повреда.

Когато изсъхне, боята от черупки има по -малко блясък или може да изглежда плоска, докато сатенената боя блести. Въпреки това е по -издръжлив и по -труден за отстраняване от сатенената боя, поради външната си обвивка. Сатенената боя се почиства по -лесно, докато боята от яйчени черупки може да се почисти само чрез изтриване. В райони, където има по -голяма активност, боята от яйчени черупки е най -добрата боя, защото е по -твърда и по -силна. В области, където проблемът е мръсотията и мръсотията, а за дървени или алуминиеви повърхности е по -добре да се използва сатенена боя, тъй като е устойчива на петна. Както сатенената боя, така и боята от яйчени черупки се предлагат на латексова, акрилна или маслена основа. И двете могат да се използват във външни или вътрешни части на къщата и са лесни за нанасяне. Те са най -подходящи за стени и шкафове. Блясъкът на сатенената боя ще избледнее с течение на времето, както и блясъка на боя от яйчена черупка, който съдържа по -малко или никакъв блясък.

Резюме:

1. Боята от черупки има 26% блясък, докато сатенената боя има 35% блясък. 2. Боята от черупки се използва по -популярно от потребителите на боя, отколкото сатенената боя. 3. Боята от черупки може лесно да се поправи в сравнение със сатенената боя, която се нуждае от ново покритие, след като бъде повредена. 4. Боята от черупки изглежда плоска, докато сатенената боя има блясък и изглежда по -лъскава. 5. Човек трябва да изтрие мръсотията от боята от яйчени черупки, докато сатенената боя се почиства по -лесно. 6. Сатенената боя е устойчива на петна, докато боята от яйчена черупка не е. 7. Боята от черупки е по -твърда и по -трайна от сатенената боя. 8. Сатенената боя се използва най -добре в мръсни зони, докато боята от яйчени черупки се използва най -добре в области, където хората преминават по -често. 9. Сатенената боя е по -лъскава и по -блестяща от боята за яйчени черупки.

1 коментар

  1. Благодаря ти. Приятно обобщение и много полезно. Научих доста и знам, че за нашите цели в нашия дом, ако трябваше да избирам между тези две, щеше да е сатен.

Вижте повече за: