Разлика между DLP и LCD проектори

lcd_projector-pd DLP срещу LCD проектори

DLP и LCD са двете основни дисплейни технологии, използвани предимно в съвременните цветни цифрови проектори. Всъщност почти всички продавани на пазара проектори използват един от тези два вида. И двете технологии се използват широко при производството на дисплеи като телевизор, монитори и по -специално проектори.

Като каза всичко това, DLP и LCD се решават главно, когато човек се опитва да пазарува за цифрови проектори, а ако не сте запознати и с двата, често оставате объркани, без да знаете кое от двете е по -добро. Хората често се чудят какъв тип проектор да си купят.

Всеки от тях има своите плюсове и минуси и си струва да знаете какво предлагат DLP и LCD. Чрез тези знания вие ефективно ще разберете кое е подходящо за вашите нужди.

DLP е съкращение от цифрова светлинна обработка. Търговската марка е собственост на TI (Texas Instruments), компания, призната за разработчик/производител на полупроводниково и компютърно оборудване.

DLP е технология, използвана в телевизията със задна проекция. Той замени някога популярните CRT задни проектори, а сега се конкурира с плоски дисплеи, като например плазма и LCD в индустрията на HDTV. Той се използва широко и при проектиране на движещи се изображения в цифровото кино.

Тази технология се основава на отразяващото свойство на огледалата. Проекторите, базирани на DLP, имат чипове, съставени от безброй огледала и тези огледала представляват пиксели. Прожектираната светлина от лампата е насочена към огледалната повърхност на чипа. След това огледалата отразяват светлината далеч или към пътя на обектива, като включват или изключват пикселите.

Дисплеят с течни кристали, или по -просто наречен LCD, е друг вид технология за цифрова проекция. Начинът на работа всъщност е прост. Този вид проектор обикновено има три стъклени панела (синьо, зелено и червено). Трите цвята са компоненти на видео сигнала и се подават към проектора. Елементите на картината, наречени пиксели, или пропускат светлина или не. На практика процесът модулира светлината и прави подходящо показване на изображения.

Разликите в производителността са тесни между двете технологии и естествено тези разлики се дължат на съответните им методи за модулиране на светлина и изображения.

Основният недостатък на LCD е ефектът на „екранната врата“. Пикселите имат пропуски между другите пиксели. По този начин ефектът от гледането на LCD прожектирани дисплеи е като гледане през вратата на екрана. Тези пропуски обаче са значително незначителни при оборудването с по -висока разделителна способност.

С DLP, от друга страна, дефиницията на ръбовете е по -мека поради отразяващия начин за показване на снимки. Контрастът също е значително по -добър в сравнение с LCD. Това е една от причините DLP да се предпочита повече от любителите на домашното кино. Основният недостатък на DLP е потенциалният „ефект на дъгата“, който той може да генерира. Въртящото се цветно колело в тях произвежда бързи промени в светлината. Някои хора откриват тези бързи промени и те могат да причинят главоболие и умора на очите.

Обратно, LCD доставя постоянни червени, сини и зелени изображения едновременно. Следователно очите на човек няма да бъдат напрегнати от резки промени на светлината.

В момента LCD и DLP са шия и шия и всичко се свежда до лични предпочитания и мнение. Само времето ще покаже коя от двете ще остане в праха или ще се превърне в най -важната технология, използвана в цифровото прожектиране.

Резюме:

1. LCD и DLP се различават по начина, по който модулират светлината. LCD използва стъклени панели, докато DLP използва повърхност, пълна с огледала. 2. DLP генерира по -мека дефиниция на ръба, докато LCD обикновено е по -рязък, но може да предизвика ефект на „врата на екрана“ в изображенията поради прекалено дефинирани пиксели. 3. DLP има по -добър контраст от LCD, което го прави по -подходящ за настройки за домашно кино. 4. DLP е вероятно да причини повече главоболия и напрежение на очите, отколкото LCD.

Вижте повече за: , ,